Със 129 гласа за, четирима против (трима от БСП и

...
Със 129 гласа за, четирима против (трима от БСП и
Коментари Харесай

НС подкрепи преговори със С. Македония и Албания

Със 129 гласа " за ", четирима " срещу " (трима от Българска социалистическа партия и един самостоятелен национален представител) и един " въздържал се " 44-то Народно заседание поддържа започването на договаряния за участие в Европейския съюз на Република Северна Македония и Република Албания при избрани условия. Депутатите одобриха декларация по отношение на разширението на Европейски Съюз и Процеса на стабилизиране и асоцииране на Република Северна Македония и Република Албания.

Така Народното събрание застана зад признатата през вчерашния ден от държавното управление Рамкова позиция.

В декларацията Народно събрание приканва формалните представители на Република Северна Македония да ползват дейно, без закъснение и на благосклонност Договора за другарство, добросъседство и съдействие от 2017 година

Българският парламент се обръща и към формалните управляващи в Албания да подсигуряват в оптималната степен правото на българското национално малцинство да учи, без слагане на административни спънки, книжовния български език като майчин в районите, обичайно населявани от българи като Голо Бърдо, Гора, Преспа, Корча, Кукъс,Елбасан, Поградец и на всички места на територията на Албания, където има българско малцинство.

Народно събрание приканва актуалното и всяко последващо държавно управление и всички български институции да наблюдават прецизно за осъществяването на изискванията в декларацията по време на преговорния развой на Северна Македония и Албания.

Не беше призната публицистичната корекция на водача на НФСБ Валери Симеонов да се задължат държавните управления, вместо да се приканват.

Мнозинството утвърди предлагането на ПГ " Обединени патриоти " да се добави текст, с който се приканват управляващите в Северна Македония да спомагат за издирването, възобновяване и опазването на българските военни монументи и гробища на нейна територия.

По концепция на Таско Ерменков (БСП) в частта за Северна Македония Народно събрание записа да бъдат оправдани жертвите и репресираните поради българското им съзнание. В първичния вид беше закрепен единствено югославският комунистически режим.

В декларацията българският парламент приканва управляващите в Северна Македония да се придържат прецизно към чл.8 от Договора, а точно " към обективното, основаващо се на достоверни и учредени на доказателства исторически извори за научно пояснение на историческите събития ".

Да се въздържат от дейности, които се свързват с опити за поддръжка и поощряване на искания за признание на така наречен македонско малцинство в България (вкл. в интернационалните организации като Съвета на Европа и многостранни формати).

Да се придържат към утвърдената от парламентите на двете страни уговорка във връзка с формалния език на Северна Македония, да ползва напълно договореностите, реализирани от мултидисциплинарна Експертна комисия по исторически и просветителни въпроси в образователните стратегии и материали в най-кратки периоди.

Да се приключи всякаква форма на диалект на омразата във връзка с България и жителите на Р Северна Македония с българско съзнание, включително по медии, надписи.

Българските депутати приканват формалните представители на Република Албания да одобряват навреме вторичното законодателство по отношение на използването на Закона за малцинствата, както и да бъде извършено броене на популацията, според европейските стандарти.

В документа Народно събрание регистрира основното значение на добросъседските връзки със Северна Македония и Албания като напомня обусловената поддръжка за двете страни за европейската и евроатлантическата интеграция през 2018 година по време на българското европредседателство.

Парламентаристите ни поддържат едновременното започване на предприсъединителните договаряния с Европейски Съюз на Северна Македония и на Албания за осъществяване на критериите от Копенхаген и условностите на процеса на стабилизиране и асоцииране, включително на добросъседските връзки.

Народно събрание се опълчва изрично на възможна европейска легитимация на идеология от предишното с очебийно антибългарски темперамент, подтискаща правата на българските жители, на тези с българско съзнание, и противоречащи на актуалните европейски полезности. В същото време отбелязва, че пренаписването и присвояването след 1944 година на историята на част от българския народ е измежду стълбовете на антибългарската идеологическа структура на югославския тоталитаризъм

Едновременно с това Народното събрание декларира, че поддръжката му за европейска интеграция няма да бъде за сметка на изкривяване на исторически събития, документи, артефакти, както и на ролята и възгледите на персони в българската история.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР