Със 127 гласа за, двама - против и 90 въздържал

...
Със 127 гласа за, двама - против и 90 въздържал
Коментари Харесай

Парламентът удължи на първо четене действието на бюджета за 2022 г.

Със 127 гласа " за ", двама - " срещу " и 90 " въздържал се " Народното събрание одобри на първо четене Законопроекта за продължение действието на разпореждания на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година, Закона за бюджета на държавното публично осигуряване(ДОО) за 2022 година и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за т.г. Вносител е служебният кабинет.

Удължаването на настоящия бюджет поддържаха от ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи, " Българска социалистическа партия за България " и " Български напредък ". Против бяха двама от " Продължаваме Промяната " (ПП), а останалите 50 депутати от Политическа партия гласоподаваха с " въздържал се ". Въздържаха се също от " Демократична България ", " Възраждане " и един от левицата.

Със законопроекта се удължава действието на бюджета за тази година, както и тези на ДОО и НЗОК, обезпечава се продължаващо финансиране на редица обществени и други заплащания, както и се продължава действието на политиките и ограниченията, надградени с актуализацията на бюджета от 1 юли 2022 година

С него се разрешава всички системи да действат, до момента в който постоянно държавно управление сформира план на бюджет въз основа на управническата си стратегия, се споделя в претекстовете на вносителя - служебното държавно управление. Запазени са настоящите данъчни облекчения и понижени данъчни ставки за интервала, за който са утвърдени от Народно събрание.

Заплатите, пенсиите, обществените заплащания се финансират на достигнатите равнища към декември 2022 година Създадена е опция да се правят всички заплащания по Плана за възобновяване и резистентност, както и по оперативните стратегии на Европейския съюз. Предвидени са благоприятни условия за финансиране при незабавни и неотложни условия като бедствия, Коронавирус 19, миграционен напън и други.

При липса на ръководещо болшинство все още се резервира фискалната позиция такава, каквато е при целогодишно деяние на признатите политики и ограничения от предходното постоянно държавно управление и Народно заседание.

Предлага се и да бъде непокътната опцията за потребление на ваучерите за храна по Закона за корпоративното подоходно облагане за възнаграждение и на употребени за битови потребности, електрическа и топлинна сила, природен газ и вода, на действия, реализирани от културни организации по Закона за протекция и развиване на културата, и на показ на филми според Закона за филмовата промишленост и на туристически услуги според Закона за туризма.

Предвидена е опция държавен дълг по член 87, алинея 2 от Закона за обществените финанси да се поема и чрез средносрочната стратегия за издаване на дълг на интернационалните пазари, което дава опция за еластичност при избора на дългови източници за финансиране на бюджета.

Определя се също редът за осъществяване на заплащанията за прехрана по бюджетите на общините, бюджета на ДОО и на НЗОК.

С удължителния закон се подсигурява финансирането на всички помощи и заплащания, размерите на които са дефинират в него, подсигуряват се правата на жителите и бизнеса за използване на специфичните закони до приемането на бюджет за 2023г., разяснява по време на полемиката Кирил Ананиев от ГЕРБ-СДС. В същото време, счита той, се дава опция на парламентарните сили да седнат на масата на договарянията, да изготвят документ с най-важните цели, въз основа на които да се сформира държавно управление и да се направи " коалиция на разсъдъка ". Той означи, че ПГ на ГЕРБ-СДС приема претекстовете на служебния кабинет, че не е оправдано той да се ангажира с внасяне в Народното събрание на план на бюджет за 2023г. Редовен бюджет би трябвало да бъде импортиран от постоянно държавно управление с управнически стратегия, което да носи отговорност за нейното осъществяване, безапелационен е Кирил Ананиев.

Политика на постоянна беднотия е във щета на всички български жители и на страната, разяснява съпредседателят на Политическа партия и някогашен финансов министър Асен Василев, който е срещу удължаването на настоящия бюджет. Според него виновната политика залага антикризисни ограничения, ограничения за бизнеса и те не могат да бъдат спрени, тъй като някой го е боязън какво ще се случи в Народно събрание. Не можеш на 1 януари да нямаш визия каква ще ти е разходната част до края на годината, това е безпринципно деяние, разяснява колежката му Венеция Ангова.

Ние имаме ясна, точна позиция за всички безумия, които вашето държавно управление направи, обърна се към досегашните ръководещи Цончо Ганев от " Възраждане ". Състоянието на българската стопанска система е такова поради всичко, което направихте или не направихте, съобщи той. Пълна загуба на време за страната и стопански колапс е вашето ръководство, разяснява депутатът.

Ако се одобри догадка избори през март, до юни-юли следващата година ще бъдем с този бюджет - в този сюжет къде са буферите, няма да има парламент, който да даде в допълнение пространство, в случай че се постанова, изясни рисковете от снадки бюджет Мартин Димитров от Демократична България. Ако остане този вид, фискалният запас би трябвало бързо да нарасне, до момента в който лихвите още не са се повишили, т.е. буферите би трябвало да бъдат доста по-големи, изясни той. Но добави, че растежът на стопанската система зависи и от дейностите на политическите сили, от промени или липса на такива. Трябва да предприемем всички нужни действияq включително и през бюджетната процедура за удължение на растежа, моли Димитров.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР