Със 126 гласа за и 92 против парламентът одобри на

...
Със 126 гласа за и 92 против парламентът одобри на
Коментари Харесай

Парламентът прие Бюджет 2020 с възможност за поемане на 2 млрд. лв. дълг

Със 126 гласа " за " и 92 " срещу " Народното събрание утвърди на първо четене държавния бюджет за 2020 година Държавният бюджет бе последният от трите бюджетни документа, формиращи консолидираната фискална стратегия за следващата година. Във вторник Народното събрание одобри на първо четене така наречен " дребни бюджети " - на Държавното публично обезпечаване и на Здравната каса.

В ревюто си пред депутатите финансовият министър Владислав Горанов съобщи, че ниската задлъжнялост и уравновесеният бюджет са най-хубавият буфер против рецесията.

В главните параметри на Бюджет 2020 е заложен 3.3% растеж на стопанската система през идната година. Повече пари ще има за опазване на здравето, обучение и политика по приходите. В бюджетната сфера ще има нарастване на заплатите с 10%, а за педагогическия личен състав със 17 на 100.

Финансовата рамка планува опция за вдишване на дълг в размер на 2 милиарда лв.. " Най-вероятно следващата година ще излезем на външните пазари, с цел да си осигурим нужното дългово финансиране ", изясни Горанов.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР