Със 126 гласа за и 92 против /от БСП и

...
Със 126 гласа за и 92 против /от БСП и
Коментари Харесай

Бюджет 2020 мина на първо четене

Със 126 гласа „ за " и 92 „ срещу " /от Българска социалистическа партия и ДПС/ Народното събрание одобри на първо четене проектозаконът за държавния бюджет следващата година.

Балансиран или бюджет на 0 е главната му характерност, която акцентират вносителите от Министерство на финансите. За първи път от години се планува разноските да са толкоз, колкото са и приходите. В числа сметката наподобява по този начин:
46, 826 милиарда доходи - 46, 826 млрд разноски. Това се равнява на 36,9% от Брутният вътрешен продукт доходи, 36,9% от Брутният вътрешен продукт – разноски.Заложените доходи са  с към 3 милиарда лева повече по отношение на 2019 година и плановете за 43,54 милиарда лева приходи в хазната за тази година. На процедура по този начин се обезпечава и финансов буфер, защото при разноските също е предвиденео нарастване по отношение на тази година, само че е с близо 1 милиарда лева.  Най-голямото перо в нарастването на разноските е за обществени и здравно-осигурителни заплащания. Останалите спомагателни разходи са за повишение на пенсиите и заплатите в образованието и на държавната администрация. Минималната заплата от първи януари става 610 лв..С 10% по-високи хонорари са написани и за чиновниците в администрацията, а заплатите на учителите ще скочат приблизително със 17%.
Принципът „ Колкото изкарваш, толкоз да похарчиш “, определян като закостенял, само че здравомислещ при провеждането на фискалната политика, е подложен като цел за бюджетното салдо през идната година. Предлагам той ще бъде непокътнат и след 2020 година “, разяснява началото на дебатите финансовият министър Владислав Горанов. /Вижте цялото му изявление, което публикуваме настрана в същата рубрика/. " Последователно през последните няколко години ограничавахме размера на превишението на разноските над приходите, с цел да можем за 2020 година да представим един бюджет, в който тези два индикатора са изравнени ", акцентира той.

Размерът на налозите и осигуровките остава неизменен. Без смяна остава и оптималният застрахователен приход - в размер на 3000 лв..

„ Още с съдружното съглашение от 2017 година поехме ангажимент партиите, които поддържат държавното управление, да не слагат тематиката за смяната на данъчната система. Такъв спор е вероятен, само че предлагам той да се състои при започване на новия управнически мандат, а Конституцията допуска това да е през 2021 година “ напомни Горанов.

Прогнозните макроикономически индикатори в план-сметката за следващата година са:

Брутният вътрешен продукт – заложен напредък следващата година 3,3 %, движен основно от вътрешното търсене, както по линия на ползване, по този начин и по линия на вложенията

Инфлация -  2,3% в края на годината, 2,1 % - средногодишна.

Коефициент на безработица - планува да забави темпа си на понижение и да доближи 4,1 % от работната мощ.

За първи път  от няколко години в плановете следващата година е заложено понижение на финансовите разноски:  6,55 милиарда лева за 2020 при 7,9 милиарда лева заложени за тази година

Приоритетно опазването на здравето ще получи в допълнение 498,5 млн. лв..

Средствата за защита през 2020 година нарастват с 201,7 млн. лв. по отношение на 2019 като по този начин доближават 1,61 % от Брутният вътрешен продукт. Осигурени са средства за поддържане и развиване на националните отбранителни качества и качествата, свързани с груповата защита, в това число средства за осъществяване на признатите от Народното събрание капиталови планове /сделката с изтребителите/.

Предвижда се още от 1 юли 2020 година всички пенсии, отпуснати до 31 декември 2019 година, да се усилват с 6,7 % по швейцарското предписание, като от 1 юли през 2021 година и 2022 година пенсиите, отпуснати до 31 декември на миналата година, също се осъвременяват по „ швейцарското предписание ”. За интервала 2020-2022 година тежестта на една година застрахователен стаж в пенсионната формула се резервира в размер на 1,2.

Основните бюджетни взаимоотношения сред общините и централния бюджет в плана на държавния бюджет за 2020 година са в общ размер 4 202,5 млн. лева или с 456,8 млн. лв. повече от предходната година.

Вноската на България за Европейски Съюз за следващата година е със 115,3 млн. лева повече от 2019 година и ще бъде в размер на 1 397,4 млн. лева, което е със 115,3 млн. лева повече от 2019 г.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР