Със 124 гласа „за“, 83 „против“ и 3 „въздържал се“

...
Със 124 гласа „за“, 83 „против“ и 3 „въздържал се“
Коментари Харесай

Депутатите одобриха ратификацията по сделката за Ф-16


Със 124 гласа „ за “, 83 „ срещу “ и 3 „ въздържал се “ депутатите утвърдиха ратификацията по договорката за новите изтребители Ф-16. Гласовете си за договорката дадоха ГЕРБ, Движение за права и свободи, Вътрешна македонска революционна организация и двама самостоятелни. Прогнозната цена е 1,2 милиарда щатски $, а договорката е с ценови небосвод до септември. Това бе и измежду претекстовете за отменяне на предлагането на Българска социалистическа партия за отсрочване с 6 месеца на договорите за изтребителите.

Председателят на комисията по защита в Народно събрание ген. Константин Попов, който предложи наново гласоподаване, отбрани договорката за изтребителите Ф-16 и приветства напъните на държавното управление да модернизира българската авиация.

„ Ние купуваме един извънредно актуален аероплан, с изключителни бойни качества, с големи благоприятни условия ", разяснява той.
Дебатите в Народното събрание продължиха повече от три часа и се концентрираха главно върху това дали да се даде зелена светлина за закупуването на осем изтребителя Ф-16 от Съединените щати.

Предложението на Българска социалистическа партия за отсрочване с шест месеца на гласуването на договорите за Ф-16 бе отхвърлено с гласовете на ГЕРБ, Обединени патриоти, Движение за права и свободи и двама „ въздържал се “. Министърът на защитата Красимир Каракачанов от трибуната на Народното събрание напомни, че договорката е в ценови небосвод до септември и акцентира, че никакво отсрочване няма да понижи цената на изтребителите: " Всяка година военната техника и съоръжение нарастват като цени. За страдание такава е обстановката в света ".

От Българска социалистическа партия и НФСБ пък не одобриха и се оповестиха срещу ценовите параметри по договорката.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов, служейки си с цветисти съпоставения от една страна поддържа министрите, виновни по договарянията за договорката, само че от друго подложи под подозрение финансовите благоприятни условия на страната ни да придобие бойния аероплан Ф-16. " В случая аз по никакъв метод няма да насочва укор към уважаваните от мен сътрудници Красимир Каракачанов и Емил Караниколов. Те извършват своите служебни отговорности. Но те са в ролята на клетниците от Виктор Юго. Това са едни Гаврош и Козета, които на укрепление отстояват поставената задача. Но аз и моите сътрудници сме срещу сервилното, унизително и слугинажно държание на българския парламент и българското държавно управление ", сподели Симеонов.

Депутатът от „ Атака “ Десислав Чуколов разгласи, че ще гласоподават срещу договорката, защото, както се изрази той ще получим самолетите на повишена цена. " Тези самолети ще ги получим на една голяма повишена цена. Този контракт не би трябвало да бъде подписан. Сега ще дадем парите вкупом авансово, 2023 година ще получим първия аероплан ", безапелационен бе депутатът от " Атака ". Изказването му бе предстоящо. Лидерът Волен Сидеров още по-рано се разгласи срещу тази договорка.

Таско Ерменков от Българска социалистическа партия също разяснява ценовите параметри. „ Вместо 1,8 милиарда с Данък добавена стойност сега ще вършим разход 2,2 милиарда без Данък добавена стойност, без мита. Аз ви декларирам от тука, че преди 2025 година аероплан в България няма да пристигна “, сподели той.

Лидерът на " Воля " Веселин Марешки пък дефинира договорката за B-16 като " най-грабителска в историята на страната ".

Сделката бе предпазена от депутатите от ГЕРБ и Движение за права и свободи. Те излязоха с претекстове за бъдещето на българската войска, модернизацията й и геополитическа ориентировка на страната ни.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР