Със 120 хиляди души набъбнаха избирателните списъци в Кърджалийска област

...
Със 120 хиляди души набъбнаха избирателните списъци в Кърджалийска област
Коментари Харесай

Парадокс: Избирателите в Кърджалийско се увеличиха с 80% преди вота

Със 120 хиляди души набъбнаха изборните описи в Кърджалийска област сред европейските и. Това значи към 80% повече гласоподаватели за района, в който по лист в този момент би трябвало да гласоподават 269 хиляди души, оповестява БТВ.
Този " феномен “ се следи на всички парламентарни избори, когато правилото за уседналост не важи. Така в изборните описи попадат всички хора с непрекъснат адрес в съответното обитаемо място, макар че те действително живеят другаде, най-често в чужбина.
 ЦИК: Всички, подали заявление за преносима секция, ще бъдат обслужени ЦИК: Всички, подали заявление за преносима секция, ще бъдат обслужени
" Проблем има и той е ненапълно неминуем. Имаме разнообразни по мярка региони. Някои имат по 16 претенденти, а други 4. В чужбина няма и канди...
Кърджали е една от общините, където този феномен – на цялостни описи и празни села е най- очевиден. 648 гласоподаватели са обединени в лист от 4 села към Бойно. Тези села обаче от дълго време са се трансформирали в махали, а в тях общо не живеят повече от общо 100 души. Кокошане е едно от селата, в които на хартия има над 150 гласоподаватели, само че действително живеят малко на брой, споделя ни Бахтиер Мустафа. „ В това село някъде към 20 индивида сме към този момент. Десетина къщи, по двама индивида и то единствено възрастните “, споделя Бахтиер. Съседът му Джевджет Али споделя, че съвсем цялото село се изнесло преди години в Турция. Но за избори се прибирали. Чака ги и в този момент. И в случай че в Кокошане, най-малко има къщи, в които някой да се върне, в прилежащото село, в което по лист са над 100 гласоподаватели, са останали единствено порутени постройки. В село Яребица по лист има гласоподаватели. На процедура обаче е пусто.
Според Районната изборна комисия, проблем с наличието на хора в описите, които действително не живеят в селата, няма. „ Реално живеещи може и да няма подобен брой, само че по адресна регистрация, непрекъснат адрес – безусловно. И по тази причина са вкарани в изборните описи. Не виждам никаква драма “, споделя Пламен Захариев, ръководител на РИК- Кърджали. Бахтиер Мустафа обаче помни друго. „ Ей по–предишните избори, тогава като гледах листата, имаше мъртви, имаше, там другите имаше. Сега не съм гледал листата още “, споделя жителят на Кокошане. По закон предварителните изборни описи се изготвят от регионалните администрации. Следва инспекция от общините. Ден преди вота, дружно с всички изборни материали СИК-овете получават и окончателния лист с гласоподаватели. След привършване на изборния развой, РИК предава описите с гласувалите на териториалните звена по ГРАО. Те ревизират дали има лица, които са дали своят вот два пъти - нарушаване, за което се носи наказателна отговорност.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР