Със 119 гласа за от 206 гласували партийната субсидия беше

...
Със 119 гласа за от 206 гласували партийната субсидия беше
Коментари Харесай

Окончателно - партийната субсидия стана 1 лв. на глас получен на избори

Със 119 гласа " за " от 206 дали своят вот партийната дотация беше понижена от 11 лева на 1 лева на глас получен на парламентарни избори. Това стана допустимо с гласовете на ГЕРБ, Движение за права и свободи, " Воля " и " Атака ".

Промяната в държавния бюджет беше вкарана изключително в дневния ред на Народното събрание. Гласуванията по измененията не престават.

Дебатите по закона по традиция минаха от спор всъщност в замяна на нападки сред партиите и припомняне на банкрута на страната по време на ръководството на Жан Виденов и истории от първите демократични избори.

" Този спор ще приключи по този начин, както стартира – скандално, неприятно, с повече премълчано, в сравнение с казано. Колкото и да се приказва последните три-четири седмици по този въпрос, нищо не се сподели всъщност. Ако това беше задачата ви, в случай че първичната концепция е била това – обществената полемика да бъде ангажирана с тематиката за партийните пари, а не със сериозните проблеми на българското общество е, в това сякаш успяхте ", стартира дебата заместник-председателят на Българска социалистическа партия в Народното събрание Крум Зарков. Според него по този начин са покрити грешките на Министерство на финансите, което е направило по този начин, че да се заплаща повече, в сравнение с написа в бюджета. Не са се забелязали митингите на медицинските сестри, митингите за застрояването на София.:Слепи и ням и оставате за тези, които стачкуват, защото Законът за Черноморското крайбрежие е по-строг към тези с палатките, в сравнение с към тези с багерите ", сподели още Зарков. Според него се санкционират по-слабите, с цел да укрепят по-силните.

" Покрихте тези тематики с единия лев, най-малко за в този момент. Предупреждавам ви, ще платите сериозна цена за това. Вие освен започнахте съревнование към дъното, вие сте на път да го спечелите ", сподели още Зарков.

Юлиян Ангелов отбрани предлагането на Вътрешна македонска революционна организация парламентарно показаните партии да получават 1,5 млн. лева дотация с изключение на, откакто тя бъде понижена от 11 на 1 лева получен на парламентарни избори.

" Това е рационален баланс, само че в случай че салдото ви бъде отритнат, по какъв начин ще гласувате? Освен това политически живот има и отвън Народното събрание ", репликира го Крум Зарков. Ангелов му отговори, че отвън Народното събрание сега единствено една партия, която получава дотация, която била декларирала, че няма да я получава в предизборната си стратегия ( " Възраждане " бел. авт.). За това трябвало да и се помогне.

" Няма по какъв начин да се съгласим, че дотацията би трябвало да бъде понижена ", съобщи депутатът от Движение за права и свободи Хамид Хамид. Според него всяко понижаване на дотацията под 11 лева и оставане на модела на обществено финансиране на политическите партии ще води до неспособност една политическа мощ да действа.За това Движение за права и свободи оферират да се отвори американския модел за финансиране.

Наказания за обиди против ГЕРБ

Депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов съобщи, че се усеща персонално афектиран от обидите против ГЕРБ. За това изиска наказване против всички обиждащи ГЕРБ. " Искам всички да бъдат на висотата на морала ", сподели Иванов и напомни, че от партията са внасяли предложение за 1 лева дотация след референдума, само че това не е признато от другите партии. Една банкрутирала политическа партия, която банкрутира страната не може да споделя на нашата, че дотация от 1 лева било двуличие, сподели Иванов.

Георги Марков не желае да хрантути ДСБ

Съпартиецът му Георги Марков се върна към времената на Съюз на демократичните сили и първите парламентарни избори. Според него тогава без дотации имало интерес към партиите. " Нито една партия през днешния ден, макар дотациите не може да намерения за 1,5 млн. гласа. Защо ние би трябвало да хрантутим партиите? ", попита още Марков. " Не желая да изхранвам с моите налози партията ДСБ, която умъртви Съюз на демократичните сили ", акцентира той и прикани за финансова диета. (ДСБ не получава дотация сега бел. авт.)
Как се стигна до тук До радикалната смяна в системата на финансирането на партиите се стигна, откакто " Шоуто на Слави " показа информация от Министерството на финансите, съгласно която през 2018 година политическите обединения са получавали не по 11 лв., а по 13.23 лв. на получен на изборите глас. Оказа се, че сумите за дотацията се образуват на база на всички действителни гласове на парламентарните избори, а освен на тези за съответната партия или коалиция, които имат право на такава. Финансовият министър Владислав Горанов оправда това със законови недостатъци, а Българска социалистическа партия съобщи, че ще желае оставката му.От ГЕРБ в началото внесоха смяна, която беше призната от Народното събрание, че до края на 2020 година партиите и обединенията би трябвало да върнат непринудено надвзетите суми от държавната си дотация от 26 май 2016 година до момента. Ако парите не бъдат върнати до 2021 година, за тях почва да тече рента и стават обвързване към страната.
Докато планът, който трябваше да поправи грешката със задна дата, се движеше по пътя си към пленарна зала, министър председателят Бойко Борисов се появи изненадващо в Народното събрание сутринта на 6 юни. Вкарваме в Народното събрание закон, с който партийната дотация ще стане 1 лев, разгласи Борисов. " Много се наслушахме на популизъм. Ще стане най-после като в Чехия, в доста страни милиардерите да са и министър председатели - няма да мине доста време и партиите ще станат благосъстоятелност на предприемачите ", разгласи водачът на ГЕРБ пред публицисти. Борисов добави, че спестените пари от бюджета ще се дадат за строителство на детски градини и ясли.

Шест дни по-късно концепцията на Борисов към този момент беше призната на първо четене в Народното събрание. " За " гласоподаваха 117 депутати от 207, като гласовете " за " пристигнаха от ГЕРБ, " Обединени патриоти " и " Воля ". От Вътрешна македонска революционна организация също гласоподаваха " за ", макар че още тогава желаеха парите за дотацията да бъдат редуцирани, само че не и до 1 лева

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР