Със 117 гласа за“, 90 – против“ и нито един

...
Със 117 гласа за“, 90 – против“ и нито един
Коментари Харесай

Драстичният спад на партийните субсидии мина на първо четене

Със 117 гласа „ за “, 90 – „ срещу “ и нито един въздържал се депутатите утвърдиха на първо четене актуализацията в държавния бюджет за 2019 година, която планува понижаване на партийната дотация от 11 на 1 лев, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Предложението бе признато с гласовете на народните представители от ГЕРБ, „ Обединени патриоти “ и „ Воля “, а „ Българска социалистическа партия за България “ и Движение за права и свободи бяха срещу.

Законодателната самодейност пристигна от Министерски съвет и в случай че бъде утвърдена и на второ четене, новият размер на партийната дотация ще влезе в действие от 1 юли тази година. Според направените планове по този начин икономията в бюджета за втората половина на 2019 година ще бъде 14,6 млн. лева Размерът на партийната дотация се гласоподава в края на всяка календарна година, когато депутатите преглеждат законопроекта за държавния бюджет.

По време на дебатите Румен Гечев от Българска социалистическа партия акцентира, че партиите би трябвало да бъдат финансирани от страната, като за образец акцентира, че такава е практиката в съвсем всички европейски страни. В Европа има единствено една страна, в която партиите не получават държавно финансиране и това е Швейцария.

От левицата разкритикуваха практиката някои от партиите да държат неизразходваните си средства от дотации на банков депозит поради лихвата и направиха свое предложение – тези средства да бъдат върнати в държавния бюджет. Във връзка с аргумента на ръководещите, че с намаляването на размера на дотациите ще се стигне до икономии в бюджета, той съобщи: „ Закрийте защитата и ще спестите 1 милиарда лева Закрийте образованието и ще спестите още няколко милиарда “.

От своя страна депутатът от ГЕРБ Томя Биков изясни, че лихвата от депозита на неговата партия е едвам 0,05% и тя стига единствено за покриването на банковите такси.

Въпреки че дадоха поддръжката си на първо четене, от Вътрешна македонска революционна организация пък се заканиха да създадат свои оферти в идващите разисквания. „ Партиите вземат повече пари, в сравнение с би трябвало да вземат. Тези пари могат да бъдат понижени. Въпросът е с какъв брой и на каква цена? “, разяснява депутатът Искрен Веселинов. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР