Със 115 гласа “за и 65 гласа “против депутатите приеха

...
Със 115 гласа “за и 65 гласа “против депутатите приеха
Коментари Харесай

Парламентът спира работа, ще се събира само във връзка с извънредното положение


Със 115 гласа “за ” и 65 гласа “против ” депутатите одобриха предлагането на ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева да бъде изменен режимът на работа на Народното събрание, оповестява БГНЕС.

По силата на решението заседания ще се привикват единствено при нужда от приемане на закони, свързани с изключителното състояние, а парламентарният надзор става писмен.

До приемане на предлагането се стигна след развълнуван спор и разногласия от парламентарната естрада.

Пред депутатите вносителят на предлагането, ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева, сподели, че това е належащо, тъй като те са единствените, които нарушават карантината и са неприятен образец за народа. “Представете си какво ще се случи, в случай че бъде открит инфектиран сътрудник. Това значи да бъде блокирана работата на Народното събрание за 14 дни ”, съобщи тя и уточни, че никой не е предпазен от ковид. Според Караянчева работата може да се навакса през ваканциите.

Кристиан Вигенин от Българска социалистическа партия сподели, че това е опит да се спре работата на Народното събрание за неопределен срок. “Този парламент би трябвало да се свика единствено още един път, с цел да гласоподава оставката на държавното управление “, съобщи Вигенин. Той увери, че ще намерят метод да се опълчват на това предложение.

В персонално пояснение от парламентарната естрада Караянчева уточни, че предлагането за разформироване не е единствено нейно. „ Под него са се подписали и ръководители на парламентарни групи. Тук някой от трибуната сподели, че съм споделила да бдим. Да, дано да бдим да не се върне Народният съд, който унищожи цвета на нацията. Да бдим да не се повтори Чернобил, когато български жители бяха на открито на улицата и манифестираха и ядяха целена салата, а партийните величия стояха някъде на безшумно и ядяха специфична биологична храна ”, сподели още Караянчева и продължи речта си с жар, визирайки Българска социалистическа партия: “Защо откакто няма опасност, вие уважаеми сътрудници, не организирате вашите събрания ”.

“Уважаеми сътрудници, уважаеми другари, споделих ви, че тук ще се приказва, че това е срещу конституцията, че задушаваме парламентаризма в България – говорете каквото желаете. Ако ние през днешния ден имаме опция да спасим човешки живот на вас, на ваш непосредствен, на хора, работещи в администрацията, на мен уважаеми другари, това ми е задоволително. Мислете ”, добави ръководителят на Народното събрание.

 

Според депутата от Българска социалистическа партия Антон Кутев прекъсването на работа на Народното събрание е закононарушение против държавността. Кутев уточни, че този вирус не е най-опасния и че доста хора са измрели от други вируси, върлували до момента у нас.

“Освен хората, които се опасяват от болестта, в нашето общество е цялостно с хора, които се опасяват от безработица, които се опасяват от апетит, които се опасяват от банкрути на компаниите си и още куп неща. Именно представителството на тези хора съставлява Народното събрание. Когато дадем властта на едните, които ни пазят от заболяването, ние в действителност разрешаваме да се потъпкват правата на ония, които може да се опасяват от заболяването, само че се опасяват и от друго ”, разяснява той.

По думите му ролята на парламентаризма е тъкмо това, че би трябвало да има бранители на разнообразни групи хора.

“Когато дадеш властта единствено на бранителите от заболяването се нарушават правата на всички останали, което не значи, че вървиш по най-хубавия път. Моят проблем тук не е дали ще се чуе опозицията, аз нямам потребност от повече известност. Имам си моята, каквото съм могъл, съм направил. Моят проблем с всичко това е, че в действителност ние ще изведем страната по доста по-лош път по този начин. Ще запазим единствено едните ползи, а другите ще останат тежко накърнени. Тази отговорност, която ще би трябвало да понесете единствено след няколко месеца, когато тези, чиито ползи се накърняват се извърнат към вас и ви питат: “А какво направихте ”, уточни Кутев.

Той разкритикува цитирането на Конституцията от страна на Цвета Караянчева.

“Чл. 64 споделя, че при положение на война, военно или друго военно състояние Народното събрание срокът на неговите компетенции се не престават до отпадане на тези условия. Тук законодателят, който е писал Конституцията, а тя към момента е най-важният документ в тази страна, е планувал, че Народното събрание в република с парламентарно ръководство, е точно този орган, който не трябва да стопира да работи. Това е органът, който показва гражданските права. Със прекъсването на работа на Народното събрание, е закононарушение против държавността ”, сподели депутатът и акцентира, ще това не е единствено български феномен.

Колегата му Валери Жаблянов добави, че ГЕРБ желаят да управлявате с укази, декрети и конференции. „ Това е тирания ”, уточни депутатът. Според него ГЕРБ абдикира и слиза под личната си съвест, а след месеци обезпокоените в този момент жители ще им изискат сметка.

Парламентарната република краткотрайно се анулира и се суспендира Конституцията на България – имаме живот на заем, независимост под карантина, а на следващия ден влиза в деяние тирания, съобщи и водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

“Уважаеми български жители, несъмнено доста пъти сте чували от тази естрада, че става дума за исторически миг, за исторически речи и исторически думи. Сигурно някой път е имало съображение в това, различен път – не. Ние считаме, че през днешния ден в действителност става дума за исторически миг. Днес, каквото и да приказват наши политически съперници или народни представители с друго виждане, парламентарната република краткотрайно се анулира и се суспендира Конституцията на Република България ”, сподели Нинова.

Според нея последните три дни са заличили 29-годишното битие на конституцията.

“Вчера държавното управление предложи като отплата за рецесията на българските жители само живот на заем. Пари посредством заем, работа посредством заем, живот на заем ви дадоха през вчерашния ден. Днес ви дадоха независимост под карантина. Имаше и такова изявление. Утре – влиза в деяние диктатурата. Това са трите дни, които трансформират България за месеци напред ”, акцентира Нинова.

Красимир Ципов от ГЕРБ съобщи, че Българска социалистическа партия са били поканени да дадат оферти за работата на Народното събрание, само че те нищо не са предложили.

От своя страна ръководителят на ПГ на Движение за права и свободи Йордан Цонев сподели, че главното човешко право е на живот и пред него всички останали имат второстепенно значение. “Ние сега не подсигуряваме правото на живот на народните представители, нито на хората, с които контактуваме, нито даваме образец, че съблюдаваме условията. В момента поради пандемията, поради заплахата за живота на хиляди, на стотици хиляди жители по света, се суспендират краткотрайно съществени човешки права. Правото на свободно придвижване, правото на свободно изложение по избрани тематики. Правото на труд даже. Ако това е по този начин, ние би трябвало да прогласим, че съществена наша задача е да подсигуряваме правото на живот ”, добави Цонев.

Според него правото на живот се подсигурява като не го застрашаваш. “Лекарите споделят, че ние го застрашаваме ”, добави Цонев и се възмути от това, че депутатите се вършат на безсмъртни от 20 дни.

“Народното заседание би трябвало да продължи да работи. То би трябвало да спре да работи по този ред. Предложихме отдалечено, предложихме да работим от кабинетите си. Предложихме да гласуваме от кабинетите си. Има стенограми от съвещания на Председателския съвет ”, разяснява още той.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР