Със 110 гласа за Валери Жаблянов бе освободен като зам.-председател

...
Със 110 гласа за Валери Жаблянов бе освободен като зам.-председател
Коментари Харесай

Главата на Жаблянов падна, след два часа дебати го отстраниха от поста му

Със 110 гласа " за " Валери Жаблянов бе освободен като зам.-председател на Народното събрание. Против това предложение гласоподаваха 71 депутати, въздържали се нямаше. 

Причина за настояването за оставката на Жаблянов бе декларация на Българска социалистическа партия, обвързвана с провеждането на Луковмарш. Автор на това писмо бе Жаблянов и в него той назовава Народния съд " належащо и неизбежно правораздаване ". Първоначално Българска социалистическа партия не желаеха да разкрият създателя, а откакто стана ясно, че Жаблянов я е писал, социалистите твърдяха, че става въпрос за техническа неточност, че текстът е пратен до медиите.

Още преди да бъде гласувана програмата за деня в Народното събрание, от Българска социалистическа партия желаеха точката за освобождението на Жаблянов да отпадне с претекстовете, че настояването е противоконституционно и против разпоредбите на Народното събрание.

" Това са скалъпени претекстове - той не е прекрачил пълномощията си ", сподели Филип Попов в отбрана на своя сътрудник.

Според Българска социалистическа партия няма нарушаване на правилника, а изложение на друго мнение, за което никой в България не би трябвало да бъде порицаван.

По устав, с цел да бъде освободен зам.-председател от поста му, би трябвало да има систематични нарушавания. ГЕРБ в претекстовете си сочат три нарушавания на Жаблянов, всички от тази година:

- Когато Жаблянов назова контракта за добросъседство с Македония " пазарене от най-ниска проба " и с това е принизил десетилетния труд сред двете страни.

- Когато Жаблянов прекъсна минутата безмълвие в памет на жертвите на комунистическия режим на 1-ви февруари.

- Когато Жаблянов назова Народния съд " належащо правораздаване "

Мотивите на ГЕРБ бяха показани от ръководителя на правна комисия Данаил Кирилов. " Смятаме, че с изключение на отговорностите, които Жаблянов има, той е и редови депутат. При това състояние ние бяхме жестоко възмутени от изказванието, че Народният съд е належащо правораздаване ", сподели Кирилов. През това време Жаблянов крещеше от мястото си в залата " Кои вие? ".

Жаблянов се отбрани в тирада, траяла съвсем половин час от трибуната на Народното събрание. " Другари и другарки ", стартира той и продължи: " Със страдание означавам, че 28 години от демократичното ръководство на Бългаирия е един проспан и пропуснат интервал за българската десница. Един интервал, в който десницата е подготвена да се фашизира, само че в никакъв случай демократизира. "

" Ще изразя и надълбоко страдание от обстоятелството, че десетките и стотици посещаване на народни представители, на ръководители, в храма на демокрацията - Съединени американски щати, не ви помогнаха да разберете какво е конституционно ръководство на народа. Съединени американски щати, с изключение на страна на капитализма е страна на независимост, където самостоятелните права са издигнати в фетиш ", сподели Жаблянов.

Четейки претекстовете на ГЕРБ против него, социалистът сподели, че ги е писал човек с " когнитивни дефицити " .

" Мотивите на Кирилов са пример на политическия произвол, фактическо малоумие и беззащитност ", сподели Жаблянов и продължи:

" За пръв път виждам претекстове, в които няма посочен нито един член от правилника. Това е политическа беззащитност "

За Жаблянов претекстовете против него са " смехотворни " и попита юристите, писали настояването за отстраняването му:

" Писали сте, че декларацията на Българска социалистическа партия се свързва с Валери Жаблянов. Как се свързва, уважаеми адвокати? По жицата? Пълна покруса, уважаеми сътрудници. "

Времето си на трибуната Жаблянов трансформира в час по история и зачете изявления на Богдан Филов в Народното събрание от 1941-ва година, в които се поздравява Хитлер и фашистка Германия. Направи го, с цел да отговори на въпроса " Имало ли е фашизъм в България? "

" Политическото обучение е обвързване най-малко за депутатите ", сподели Жаблянов и се обърна към ГЕРБ - " Не сте дясноцентристка партия - а се лашкате сред демокрацията и авторитаризма ".

" В България в действителност се нуждаем от общи оценки за историята, нуждаем се от либерален консенсус. Аз скърбя, че подобен мотив бе даден през днешния ден с нескопосано искане за оставка. Не става въпрос за зам.-председателското място - огромният въпрос е за българската народна власт. националният съд не е основан в България след Втората международна война. Това е достоверна концепция на земеделското държавно управление на Александър Стамболийски незабавно след Първата международна война. Демократичният консенсус, за който вие обичате да говорите, се основава върху плуразлизма на меннията, уважаеми сътрудници. Плурализма на мненията е в основата на демокрацията. Другото е маршировка с факли. "
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР