Със 103 гласа за“ и два против“ Собранието (парламентът) на

...
Със 103 гласа за“ и два против“ Собранието (парламентът) на
Коментари Харесай

Македония пусна Швеция и Финландия в НАТО -

Със 103 гласа „ за “ и два „ срещу “ Собранието (парламентът) на Република Северна Македония ранифицира протоколите за присъединение на Република Финландия и Кралство Швеция към НАТО, заяви Българска телеграфна агенция.

За първи път македонският парламент ратифицира протоколи на страни, кандидатстващи за участие в Алианса, откакто самата РСМ стана публично член на НАТО на 27 март 2020 година

Депутати от ръководещото болшинство и опозицията гласоподаваха за утвърждението на протоколите за приемане на Финландия и Швеция в НАТО. За ратификацията в Собранието участваха министър-председателят Димитър Ковачевски, министърът на защитата Славянка Петровска, други членове на държавното управление и представители на дипломатическия корпус в Северна Македония.

След срещата на върха на НАТО в Мадрид, която се организира в края на предишния месец, на 5 юли 2022 година представителите на 30-те държави-членки на Алианса в Брюксел подписаха протоколите към Северноатлантическия контракт по отношение на присъединението на Швеция и Финландия към пакта.

След решението за ратификация на протоколите ръководителят на Народното събрание на Македония Талат Джафери организира виртуална среща с ръководителя на Риксдага на Кралство Швеция Андреас Норлен и беседва по телефона с Мати Вананен, ръководител на Народното събрание на Република Финландия. Джафери, представен от пресслужбата на македонския парламент, е поздравил събеседниците си за направената решителна крачка на техните страни и нации.

Швеция и Финландия аплайваха за участие в Алианса след началото на съветската експанзия против Украйна, напомня Българска телеграфна агенция.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР