Със 100 по-малко са превишенията на фини прахови частици във

...
Със 100 по-малко са превишенията на фини прахови частици във
Коментари Харесай

По-чист въздух през изминалата зима е отчетен в София

Със 100 по-малко са превишенията на фини прахови частици във въздуха на София, регистрирани от измервателните станции на Изпълнителната организация по околна среда през първите три месеца на 2018 година, по отношение на първото тримесечие на 2017 година Това оповестиха от пресцентъра на Столичната община /СО/.

Освен количествено, понижението е и качествено, като регистрираните междинни концентрации за тримесечието варират в диапазона сред 30 и 53 хg/m3, до момента в който година по-рано са в диапазона 52-77 хg/m3.

"Намаляването на броя на среднодневните превишения и на самите междинни концентрации на фините прахови частици е резултат от комплексните ограничения, които общината дружно с жителите подхваща за възстановяване качеството на въздуха. Вярвам, че все по-ясно се осъзнава, че всички участваме във образуването на качеството на въздуха и че от всички нас зависи какъв тъкмо въздух ще дишаме ", е декларирала заместник-кметът по околна среда Йоана Христова. Тя е припомнила, че през последната година Следствен отдел към окръжна прокуратура извършва комплекс от над 100 заложени ограничения от Актуализираната стратегия за възстановяване на качеството на въздуха в София до 2020 година Една от тях е и признатият през януари от Столичният общински съвет Механизъм с дейности при превишения на фини прахови частици.

За пръв път тази зима е бил въведен "зелен билет " за градски превоз. Еднодневната "зелена " карта за цялата мрежа на градския превоз коства 1 лев и влиза в действие при стойности на фините прахови частици над 200 хg/m3 най-малко два поредни дни на две градски автоматизирани станции или на четири градски автоматизирани станции в един ден. Тези условия бяха на разположение на 28 януари, когато жителите, закупили сходни билети са били 30 000 души.
През първите три месеца на тази година общината е упълномощила измиване на улици и булеварди 33 пъти, а общата повърхност на измитите пътни платна е 3 177 дка.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР