Със 100 милиона си тръгва от управлението премиерът, който и

...
Със 100 милиона си тръгва от управлението премиерът, който и
Коментари Харесай

Борисов в Топ 80 на най-богатите в света? Как ще харчат гепените милиарди - затова им е проблем

Със 100 милиона си потегля от ръководството министър председателят, който и да е той. Трябва да е бил на власт към 2 години, с цел да му е обезпечена тази сума. Министър на финансите нормално захлебва от властта към 20 милиона на година. Някои обаче си обезпечават и надалеч по-голям „ бонус “, в случай че са се присъединили в бизнеса на огромни компании и планове.
Тези числа са приблизителни, изчислени са на база бизнес връзки на управниците с корпорации, получените комисионни и прочие Банкерът Цветан Василев съобщи обществено, че Пеевски е давал по 100 000 евро на месец на Сотир Цацаров, когато последния беше основен прокурор. Цацаров отвърна, че такива пари до него не са стигали. Но не отхвърли, че са „ пътували “, а какво е станало по трасето, какъв брой е получил или неполучил от тях? Прокуратурата не се самосезира, с цел да извърши инспекция и следствие - за какво? Всеки предприемач от дребен, междинен и нагоре диаметър ще ви каже, че заплаща вноски „ успокоение “ на политически субекти и на силови структури които също са свързани с политици.

След публикуването на фотоси на цялостното с пачки евро и златни кюлчета чекмедже на премиера, потеглиха следващите клюки за добитите пари от Борисов и негови министри и съпартийци. В момента „ спестяванията “ на министър-председателя се правят оценка сред 2 и 4 милиарда. Толкова съумял да спастри, както се споделя, след 10 години отпред на страната и годините преди този момент като основен секретар и кмет на София.

За Ахмед Доган предположениета са, че има към 1,5 млрд, само че освен в пари, а и в парцели и материални активи.

Над 2 млрд се приписват на Делян Пеевски, като в тях се включват банкови сметки в ОАЕ, Австрия и другаде, плюс парцели и фирмена благосъстоятелност.

Приказно благосъстояние, съгласно мълвата, има и банкерката Цветелина Бориславова, която съгласно някои хора, ръководи бизнеса на премиера. Слухове, само че хората са такива - приказват и одумват известните...

Данните са спекулативни, само че в случай че следваме логиката на корупционните схеми и модела на ръководство посредством рекет на бизнеса и съперниците, цифрите може да се окажат даже занижени.

Бизнесменът Васил Божков няколко пъти през последните месеци изясни скица, по която е плащал такса „ успокоение “ – 67 милиона за ексфинансовия министър Владислав Горанов и премиера Борисов. Твърди също че е дал доказателства, „ където би трябвало и където ще им извърнат внимание “.

България е преди всичко по корупция в Европейски Съюз от години, тъй че сигурно немалка част от тези клюки са правилни. А може действителността да е още по-шокираща, тъй като въображението на елементарните хора не могат даже да си показват по какъв начин за минути милиони сменят притежателя си.

Как обаче българските висши рекетьори, корумпета и мошеници ще харчат парите си?

Няколко нагледни образеца.

През октомври 2011 година след убийството на либийския водач Муамар Кадафи, вестник Los Angeles Times написа, че той е съумял да изнесе в чужбина към 200 млрд $ в разнообразни банки. Така Кадафи се трансформирал в най-богатия гражданин на планетата. Експерти по финансови рейтинги от Forbes обаче внесоха значимо конкретизиране: 200 млрд са всичките изнесени пари от Либия. Самият Кадафи не ги е имал всичките персонално. По-късно стана ясно, че Съединени американски щати са замразили към 34 млрд $, Англия – 12 млрд паунда, Германия, Австрия и Италия – над 6 млрд евро и така нататък Общо към 62 млрд $. Кадафи обаче не можа да им се порадва, тъй като го убиха…

Не са могли да си харчат парите и други държавници като Зин ал Абидин бен Али, Хосни Мубарак, Пиночет, Фердинанд Маркос и прочие Техни стотици милиони са замразени в банки в Австрия, Германия, Япония, Съединени американски щати, Англия и даже в Уганда. Швейцарските банки от дълго време не са несъмнено място за мръсни пари на корумпирани политици. Например милионите на диктатора от Хаити Жан-Клод Дювалие от 1986 година до момента са „ задържани “ в Швейцария.

По известното като „ Узбекистанско дело “ е открито, че най-малко 1 млрд $ са откраднати от страната по корупционен път. Разкри се също, че милиони са давани за подкупи на европейски политици, някои от които в евроструктурите в Брюксел…

Щом са давали от Узбекистан дали не е имало „ дарове “ и от България? Това, че няма директни доказателства, не значи, че не е правено, още повече от страна на най-корумпираната страна. Логично е. А може да се появяв фотоси и записи, кой знае.

През февруари 2019 година основният прокурор тогава Сотир Цацаров и тогавашният министър на вътрешните работи Младен Маринов пътуваха до Дубай и ОАЕ. Имаше нищожна информация за задачата на това посещаване, само че импровизирано се заприказва, че там те били осведомени с следствие против български политици и предприемачи. То се води от секретните и финансовите служби на емирството и тези на Съединени американски щати. Свързано е с пране на пари. Става дума за стотици милиони. Съмненията са, че най-малко част от тези пари са от контрабанда и може да са свързани с терористични организации.

Управлението за антитерористична активност и финансово разузнаване на Съединени американски щати (Office of Terrorism and Financial Intelligence, TFI), което е част от финансовото министерство, почнало дейности по събиране на информация за пране на пари в изключително огромни размери, обвързвано с български политици и предприемачи. Имената им са забъркани в дейности, някои от които попадат под ударите на закона РИКО. Този закон е признат в Съединени американски щати през 70-те години за осъществуване на битката против проведената престъпност, мафията и огромни финансови далавери. Един от вдъхновителите на този закон е именития началник на ФБР Джон Едгар Хувър.

Буквално преди дни уеб сайтът liberta.bg разгласява информация, бе български политик и олигарх е разследван от Конгреса на Съединени американски щати (The United States Senate`s Committee on Homeland Security and Governmental Affairs - HSGAS) за обществена корупция посредством финансиране на американска лобистка компания със средства с неразбираем генезис, които са предопределени за корумпиране на американски политици. През месец февруари на 2020 година Международният отдел на FBI (International Corruption Unit) засича прекачване на огромни суми пари към американската компания, за които има основателни съмнения, че още веднъж са предопределени за въздействие над американски политици. Във фокуса на следствието е българският политик и олигарх.

В информацията, която liberta.bg получил от своите източници в Съединени американски щати, не се загатва името Делян Пеевски, само че е посочено, че парите са прехвърляни от компанията Soda Communications Bulgaria към американската Blue Star Strategies. Във връзка с това следствие на Конгреса на Съединени американски щати има питане от сътрудниците публицисти на The Wall Street Journal към HSGAS: дали големите суми пари към Blue Star са изплащани от полулярен български политик и олигарх?, научи нашата медия.

С Делян Пеевски се свързва компанията " Дореко комерс ", която имаше търговски контракт с " Юрий Гагарин " и продаваше продукцията му. Собственикът ѝ от Британските Вирджински острови Doreco Limited си сътвори и рекламната организация " Сода комюникейшънс " през 2014 година, която незабавно стартира да обслужва " Булгартабак ". " Дореко комерс " е притежател и на " Принт трейдинг " - дружеството-инвеститор в печатница на медиите на Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева.

В случая американските служби считат, че са наранени финансовите ползи на Съединени американски щати. Разследването с изключение на в щатите, се организира и в други страни. ОАЕ е една от тях. Ръководството на интервенцията се реализира от Управлението по финансови закононарушения и финансиране на тероризма (Office of Terrorist Financing and Financial Crimes). Проверяват се разнообразни компании, сред които и Andalus Al-Sharq General Trading LLC. Според осведомени тя е стратегическият сътрудник за експорт на цигари от България към Близкия и Среден Изток. Andalus съставлява Bulgartabac (BT) в над 50% от износа за този район. Само за Емирствата процентът на български цигари скача на рекордните 72% от цялата продукция. Замесено е и името на Салам Кадер Фарадж, свързван неведнъж с бизнеса на „ Булгартабак “ и Делян Пеевски.

Съединени американски щати и ОАЕ са изумени, че тези в действителност условия до момента не са разследвани от българските служби.

Към американското следствие за пране на пари с българско присъединяване се е присъединила и Групата за битка с прането на пари в Близкия Изток и Северна Африка (Middle East & North Africa Financial Action Task Force - MENAFATF). В последно време един от нейните съществени отдели и този за битката с финансирането на тероризма от контрабанда и финансови закононарушения.

Затова настоящето ръководство не подава оставка. То е наясно, че този път няма по какъв начин да се контракти с възможното последващо ръководство да не бъде разследвано. Този филм свършва.

Имат милиарди, само че няма да има по какъв начин да ги харчат. Ще бъдат разследвани и съдени. Децата и внуците им също ще имат огромен проблем с откраднатите стотици милиони, тъй като на всички места по света, ще би трябвало да потвърждават произхода на тези мръсни и даже кървави пари. Съгласете се, че щом пиарката на Борисов – Севдалина си е купила къща за над 1 милион, какво остава за министри и началника й...

С хипотетичните 4 млрд евро българският министър председател Борисов би се наредил в Топ 80 на класацията на Форбс за най-богатите хора на планетата.

Богатите също плачат – имайте го поради. Идва ред на нашите алчни управленци, колкото и да си мислят, че са измислили съвършените схеми за укриване и изпиране на мръсните си милиони, откраднати от българските и европейските данъкоплатци. Ще бъдат преследвани по целия свят, няма да съумеят да се скрият в Сибир, Венецуела или в джунглата на Амазония. А и на какви езици ще говорят…

Фрог нюз

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР