Със 100 % беше увеличена субсидията за общинските болници по

...
Със 100 % беше увеличена субсидията за общинските болници по
Коментари Харесай

Проф. д-р Костадин Ангелов: Здравна реформа не се прави по време на пандемия, нито от служебно правителство

Със 100 % беше увеличена дотацията за общинските лечебни заведения по време на ръководството на кабинета Борисов – от 30 милиона лв. тя набъбна на 60 милиона лв. и това стана с помощта на партньорството на Министерството на здравеопазването с Националното съдружие на общините в България. Това съобщи в Свищов проф. Костадин Ангелов, лидер на листата на ГЕРБ-СДС за Великотърновски изборен регион, който посети болничното заведение в крайдунавския град, дружно с претендентите за народни представители Росица Димитрова и Станислава Стоянова.
„ Дигитализацията и електронизацията на опазването на здравето са изключително значими, с цел да се улесни достъпът на пациентите до лечебни заведения в други градове и чужбина. Електронните предписания, които ще постъпват в пациентското досие, ще оказват помощ на лекарите в дадената болница да създадат бърза информация за пациента – епикризи, предписания, зъбен статус, кръвна група, неподходящи събития. Тогава за всеки пациент може да бъде оказана значима, даже животоспасяваща помощ “, уточни някогашният министър на опазването на здравето проф. доктор Костадин Ангелов. По думите му лекарите имаха запаси да работят в ковид-отделението на болничното заведение в Свищов и личният състав не беше задоволително стимулиран. „ Само за два месеца направихме системата да отговори на нарасналите условия “, напомни проф. Ангелов. Според него, в хода на една пандемична рецесия в целия свят промени в опазването на здравето не се вършат. „ Те не се вършат и от служебно държавно управление, което дава обещание промени. Това е все едно някой екскурзиант от Румъния да внесе при кмета на Свищов смяна на градоустройствения проект в града. България е парламентарна република и една такава промяна би трябвало да се разиска в Народното събрание, а не да се прави от служебното държавно управление “, безапелационен е Костадин Ангелов.
Водачът на листата на ГЕРБ-СДС за област Велико Търново акцентира, че лечебните заведения имат потребности от младежи. „ Тристълбовото финансиране за млади лекари и сестри е действително решение за повече приходи на здравните експерти. Това е методът да мотивираме младите фрагменти да останат в градовете и да се развиват, и той е заложен в цяла система от ограничения в програмата на ГЕРБ-СДС “, съобщи още проф. Ангелов. „ Премахването на лимитите за финансирането на лечебните заведения значи, че лечебното заведение в Свищов ще се закрие, парите ще понижават във времето “, предизвести за заплахите от недомислените промени в опазването на здравето проф. Ангелов. По думите му това значи да се усилят парите към избрани лечебни заведения, най-вече частни. Трябва да имаме предпазени лечебни заведения, а не дива конкуренция. „ Това е неприемливо за опазването на здравето “, безапелационен е лидерът на листата на ГЕРБ-СДС.
Кандидатът за депутат и специалист в обществената и здравна сфера Росица Димитрова акцентира, че ГЕРБ-СДС продължава да търси най-хубавите и съответни решения, с цел да може всеки човек да получи поддръжка, да се намерят най-хубавите и съответни решения. Според нея, обединението има доста ясни, съответни и изпълними цели в секторната политика, които ще обезпечат и резистентност, и продължение на наклонността за растеж на финансирането и приходите на обществените служащи. „ Само със устойчиво държавно управление, което познава проблемите в нашето всекидневие, това ще се случи “, приключи Димитрова.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР