Сърф ваканция на Кирил Петков на Лефкада бави старта на

...
Сърф ваканция на Кирил Петков на Лефкада бави старта на
Коментари Харесай

Ремонтът на “сглобката” може да стигне и до смяна на някои министри

Сърф почивка на Кирил Петков на Лефкада бави старта на лидерските диалози
ГЕРБ пита в този момент каква отговорност да носи Деси Атанасова за Асен Василев - желаят съдружно съглашение, щом те са дали право на живот на кабинета
Цялостно предоговаряне на управническата формула, в това число и с нови имена на министри наподобява най-вероятният сюжет за ремонт на “сглобката ” сред “Продължаваме смяната ” - “Демократична България ” и ГЕРБ. И с цел да продължи държавното управление работата си, а двете обединения зад него да изчистят несъгласията си, това би трябвало да бъде скрепено в управническо съглашение.

За да се стигне до диалози по новата формула обаче е нужна среща на водачите Бойко Борисов от страна на ГЕРБ и Кирил Петков, Христо Иванов и Атанас Атанасов от името на ПП-ДБ.

За лидерска среща заговориха и самите ПП-ДБ в петък, когато напуснаха пленарната зала в символ на отвращение, че сътрудниците им работят с Движение за права и свободи и “Възраждане ” посредством плаващи болшинства. И сложиха 7 условия към Борисов и хората му, с цел да продължи да съществува кабинетът “Денков/Габриел ”.

То ротация няма да има, избухна пък тогава Борисов и изясни през медиите на ПП-ДБ, че в случай че бяха се съгласили на съдружно съглашение, нямаше да имат тези проблеми. От своя страна ГЕРБ упреква другата коалиция, че си назначава всички фрагменти в изпълнителната власт сама.

“Като си дойдат от там, където са отишли, ще се срещнем

и ще продължим ”, разяснява в събота Борисов по адрес на сътрудниците си.

“Там ” за Кирил Петков се оказа гръцкият остров Лефкада. Съпредседателят на “Промяната ” е отишъл на къса почивка - дълъг уикенд, с цел да покара кайт сърф, стана ясно от пост на брачната половинка му Линда в обществените мрежи.

В същото време пък Христо Иванов от Демократична България бил в Брюксел.

Така в понеделник свиканите в Народното събрание диалози по общата управническа стратегия започнаха с провал и

продължиха едва 20-ина минути

От името на ПП-ДБ дойде Лена Бориславова, в Народното събрание бе и правосъдния министър Атанас Славов, който имаше ангажимент и по паралелните диалози към конституционната промяна. Изпращането на госпожица Борисолвова мощно възмути председателката на групата на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Голяма изненада беше съставът в тази среща. За нас преди всичко стои въпросът за лидерската среща и сключване на съглашение, което съгласно нас би трябвало да бъде съдружно. Трябва да е ясно кой носи отговорността и кой отстоява решенията.

Не видяхме нито представители на парламентарни групи, нито оторизирани лица. На тази среща участваха лица, които нямат даже качеството на народни представители за нас бе смущаващи. Те не могат да носят политическата отговорност.

Тя се носи от водачите - с подписи под общо споразумение

и с ясни задължения, коментира след късите диалози Атанасова. Тя бе съпроводена от зам.-шефа на партията Томислав Дончев.

По-късно обаче от Демократична България прецизираха за “24 часа ”, че някогашната правосъдна министърка Надежда Йорданова от Демократична България и ексшефът на Народното събрание Никола Минчев от Политическа партия са били и на двете срещи - по програмата и по конституционната промяна. И че диалогът през вчерашния ден въобще не е бил обявяван като лидерски, с цел да се твърди, че би трябвало да отидат ръководители.

Няма политическа формула, в която да не споделяш властта, а да искаш шерване на отговорността. Ние носим отговорност, че сме дали късмет и право на живот на това държавно управление. Носим отговорност и за външния министър. Каква отговорност носи Десислава Атанасова за дейностите на Асен Василев? Или Екатерина Захариева за Спецов, заяви пък Томислав Дончев.

При подписване на съдружно съглашение обаче ГЕРБ ще желаят цялостно предоговаряне на управническата формула.

В документа би трябвало да е написано в най-малки детайлности кой какви отговорности има, се споделяше и в изказването на Борисов през уикенда. Или както той прецизира - като в Германия.

В подобен сюжет от ГЕРБ не изключвали даже предоговаряне на някои от актуалните министри, научи “24 часа ”.

Косвено това се удостоверява от думите на водача на младежкия ГЕРБ Георг Георгиев в тв изявление в понеделник сутринта - той заприказва за “друго разположение в Министерския съвет ”. Едновременно от няколко телевизионни студия лица на партията като Екатерина Захариева и Даниел Митов повтаряха, че сега “Промяната ” преяжда с власт.

Пак на назначенията се концентрира и Десислава Атанасова пред парламентарните кореспонденти:

Съгласие не се реализира. Министерски съвет си взима решения, назначава някакви хора. Отговорност за тези номинации не следва да носим. С господин Дончев сме взели участие на 2 срещи, на които са поставяни въпроси за обща съгласуваност по взимане на решения.

Допълни, че по някои номинации има обструкции и че тя не е била питана дали някой да е шеф на организация или приходна администрация.

Премиерът Николай Денков от няколко дни пък изяснява, че назначенията са съгласувани с Габриел, а регионалните шефове се бавят точно тъй като се пита и ГЕРБ (виж още в карето долу). Академикът и вицето му споделят, че двамата работят добре и се надяват партиите им да намерят салдото.

От ПП-ДБ обаче не желаят да разговарят за сключване на съдружно

съглашение, даде да се разбере Лена Бориславова.

Не приказваме за съдружно съглашение, а за механизъм, който да обезпечи съблюдаване на поетите задължения при образуването на държавното управление. Няма нищо ново от това, което към този момент бяхме договорили с сътрудниците преди 3 седмици,настоя тя на влизане за вчерашните диалози в Народното събрание. И отново акцентира, че казусът са плаващите болшинства на ГЕРБ с “Възраждане ” и Движение за права и свободи по разнообразни тематики, на които държавното управление ставало заслон.

След като се върне от почивката си в Гърция, Кирил Петков ще има среща с Бойко Борисов (вдясно) за уточняване дали да се подпише съдружно съглашение, както изиска водачът на ГЕРБ в събота от Търново.

Денков и министрите му готови за оставки, ако работата не върви

Ако процесите не вървят, аз ще си подам оставката, както и огромна част от министрите, които влязоха в този Министерски съвет, с цел да си свършат работата.

Това съобщи министър председателят Николай Денков в понеделник, ден преди предстоящата лидерска среща на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ по тематиката за вероятно сключване на съдружно съглашение.

ГЕРБ са взели участие в подбора на министрите и заместниците им, увери акад. Денков. Ако не се съгласуваха, кабинетът от дълго време щеше да е завършил с назначенията на замовете, както и на регионалните шефове, изясни той.

Двете обединения работели по управническата си стратегия и се чака тя да бъде показана идната седмица.

Очевидно е, че би трябвало да се създадат още взаимни отстъпки и от двете страни, с цел да може да продължи процесът. Законите се одобряват в Народното събрание и там би трябвало да има единодушие, сподели още Денков.[**sorce_name**]
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР