Сърдечносъдовите заболявания остават водещата причина за смърт в света. Заболеваемостта

...
Сърдечносъдовите заболявания остават водещата причина за смърт в света. Заболеваемостта
Коментари Харесай

30% от деца до 15 години страдат от артериална хипертония

Сърдечносъдовите болести остават водещата причина за гибел в света. Заболеваемостта от артериална хипертония за страните от Европейския съюз е сред 30-45%. В България сърдечносъдовите болести заемат първо място като причина за гибел и инвалидизация. По данни на Национален статистически институт - извършено европейско здравно изследване за интервала 2008-2017 година, заболеваемостта от хипертония при лица над 15-годишна възраст е към 30%. Наблюдава се общо повишаване на случаите, регистрирани с хипертония, и увеличение на пациенти с високо кръвно налягане в по-млада възраст - 45-65 години, т.е подмладяване на заболяването. Изследванията демонстрират и увеличение % на регистрирани пациенти с предсърдното мъждене. Това е най-честата аритмия в резултат на високо кръвно налягане, която покачва риск от мозъчен инсулт от 3 до 5 пъти, води до когнитивни нарушавания, учестява и утежнява сърдечната непълнота. Мозъчният инсулт самичък по себе си е втората водеща причина в целия свят, последваща сърдечносъдовите болести, асоциирана с: неприятна прогноза, висок % на рецидив, нараснала смъртност и растеж на разноските за здравната система.
Всичко това се дължи основно на обстоятелството, че множеството хора с артериална хипертония не се лекуват, което се изяснява с ниските равнища на осведоменост и неналичието на регулярно премерване на кръвното налягане. Причините за високото кръвно налягане са свързани и с идентифицируеми рискови фактори на средата като свръхтегло, прекален банкет на алкохол и сол с храната, както и незадоволителна физическа интензивност.
Скрининговите изследвания по самодейност на Българската лига по хипертония и сътрудници, направени на обществени места през годините, сочат данни за висока периодичност на хипертонията и непълен надзор при към този момент настъпили затруднения. Това стимулира годишното осъществяване на национални осведомителни акции и всеобщи измервания на артериално налягане в България.

За 13-ти следващ път в страната ще се организира национална здравна акция по самодейност на Българската лига по хипертония в партньорство с Българският червен кръст, фондация „ Национална мрежа Сърце за сърце ", Национална пациентска организация, Асоциацията на студентите медици в България, Асоциацията на студентите фармацевти в България, Център за Спешна здравна помощ София, Лайънс клуб и други Кампанията ще означи Световният ден на хипертонията и ще премине под надпис „ КАЧЕСТВОТОТО НА ФОКУС ПРИ ОПТИМАЛЕН КОНТРОЛ НА КРЪВНО НАЛЯГАНЕ ". Официналното разкриване на националната самодейност ще се състои на пл. ″Света Неделя″ № 7 (до входа на МЕТРО станция Сердика) в София, като интензивността ще обхване 11 града: София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Стара Загора, Русе, Велико Търново, Хасково, Сливен и Пазарджик.

На 17 май 2019 година, от 11 до 18ч., в посочените градове на обществени места ще бъдат ситуирани пунктове, където жителите ще се осведомят по проблемите на хипертонията с опция за квалифицирани съвещания за хипертоници; ще получат осведомителни материали с нормите на държание при артериална хипертония; ще се мери тегло и кръвно налягане на искащите с електронни апарати, снабдени с AFIB-технология за разкриване на предсърдно мъждене, без ЕКГ. Тази технология е подобаващ и сигурен способ за скрининг на асимптомно предсърдно мъждене в домашни условия за профилактика на мозъчен инсулт и за следене успеваемостта на лекуване на пациенти с артериална хипертония и/или с риск от предсърдно мъждене.

17 май, петък, 11-18 ч.

София - пл. ″Света Неделя″ № 7 (до входа на МЕТРО станция Сердика)
София - до подлеза на хотел Плиска, бул. „ Цариградско шосе " 10В
Пловдив - ул. Княз Александър I Батенберг (парк сред 27 и 29 номер)
Пазарджик - площад Съединение (до парк „ Градска градина " )
Стара Загора - Централен парк " 5-ти октомври " (до фонтаните)
Бургас - ул. „ Александровска " (пред постройката на Общината)
Варна - площад „ Независимост " (пред Операта)
Русе - площад „ Свобода ", против Съдебна палата
Плевен - площад „ Възраждане ", против фонтаните
Хасково - пешеходна зона сред Общински и Областен съвет (площад „ Общински " и площад „ Свобода " )
Сливен - пред Храм Св. Димитър („ Попската градина " )
Велико Търново - парк Марно поле

Българска Лига по Хипертония акцентира смисъла на повишение качеството на информираност, надзор и терапия на високото кръвно налягане като основно деяние, належащо за предварителна защита и надзор на сърдечносъдовите болести в България.

Инициативата се поддържа публично от Световната лига по хипертония, Международното сдружение по хипертония, Световната самодейност по проблемите, свързани с потреблението на сол и здравето и Международната диабетна федерация. Всички тези организации работят взаимно за повишение информираността на популацията в международен мащаб за смисъла на високото кръвно налягане, като рисков фактор за пораждане на разнообразни сърдечносъдови, мозъчносъдови, бъбречни и други затруднения.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР