Сърдечният пулс, надвишаващ 75 удара в минута, свидетелства за риск

...
Сърдечният пулс, надвишаващ 75 удара в минута, свидетелства за риск
Коментари Харесай

Мъжете с пулс над 75 са по-застрашени от сърдечни болести отколкото пушачите

Сърдечният пулс, преизпълнен 75 удара в минута, свидетелства за риск от сърдечносъдови заболявания при мъжете и затова за възможност от преждевременната им гибел, оповестява интернет изданието Open Heart.

За представителите на мощния пулс с сходни индикатори има по-голям риск за здравето им даже в съпоставяне със закоравелите пушачи и незадоволително дейните физически мъже. До този извод стигнали учени от университета в Гьотеборг, Швеция.

Продължилото 21 години проучване обхванало 798 мъже, родени през 1943 година в Гьотеборг. Те били разграничени на четири групи според от индикаторите за сърдечния пулс - 55 или по-малко удара в минута, 55-65 удара, 65-75 удара и над 75 удара в минута.

Мъжете с периодичност на сърцетуптенето 55 удара в минута по-често пушели, били незадоволително дейни физически и също така претърпели стресови събития. Но най-често от сърдечни болести били наранени участниците в четвъртата група, чийто пулс надвишавал 75 удара в минута. За тях рискът от сърдечни заболявания бил 2 пъти по-голям, в сравнение с за участниците в първата група.

За 21-годишния интервал умрели 119 участници, други 237 били наранени от разнообразни увреждания на сърдечносъдовата система, а 113 - от исхемична болест на сърцето. Смъртните случаи и засегнатите от сърдечни заболявания са най-вече в четвъртата група.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР