Сърдечната недостатъчност е крайна спирка на повечето сърдечно-съдови заболявания (ССЗ).

...
Сърдечната недостатъчност е крайна спирка на повечето сърдечно-съдови заболявания (ССЗ).
Коментари Харесай

Правилният начин на живот и профилактиката са предпоставка за здраво сърце

Сърдечната непълнота е последна спирка на множеството сърдечно-съдови болести (ССЗ). Ако успеем да профилактираме и лекуваме вярно артериална хипертония, исхемична болест на сърцето, ритъмни нарушавания и други, можем да отложим във времето или да профилактираме напълно появяването на сърдечна непълнота. Това съобщи пред БНР ръководителят на Дружеството на кардиолозите в България - доцент Мария Токмакова.

"Най-добре е да се пазим от рисковите фактори за ССЗ, с цел да не стигаме до крайната спирка. Хората в България не живеят вярно – не се движат задоволително, не се хранят вярно, пушат… Много от пациентите не осъзнават, че нова диагнозата за сърдечен проблем не значи единствено лекарска намеса или приемане на лекарства в бъдеще, това значи нужда от смяна на метода на живот. Всичко стартира от ранна детска възраст, когато стартира натрупването на непотребни килограми. Оттам следва ранна, детска хипертония, предиабет и диабет… Всичко това подготвя към развиване на ССЗ. Така е освен за България. Усилията за профилактирането ще се върне при нас като здраве ", изяснява кардиологът.

Сред признаците за поява на сърдечна непълнота, доцент Токмакова изреди понижения физически потенциал – загуба на функционалност, на мощ, лесното изморяване, неналичието на тонус, ускорения пулс, характерния зной, съществуването на отоци към глезените, необяснимото повишаване на тежестта (което може да е индикатор за задръжка на течности). "В такива случаи би трябвало без отсрочване да се отиде при експерт. Разполагаме с положителни и новаторски лекарства, които се покриват в огромната си част от НЗОК, само че би трябвало да се работи в точния момент ", добавя доцент Токмакова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР