Сърбящата кожа през нощта може да бъде толкова неприятна, че

...
Сърбящата кожа през нощта може да бъде толкова неприятна, че
Коментари Харесай

Какви са причините да ви сърби кожата през нощта?

Сърбящата кожа през нощта може да бъде толкоз неприятна, че да наруши постоянния сън. Причините за положението може да варират от естествени до по-сериозни здравословни проблеми.

Сред естествените аргументи могат да бъдат контролиране на температурата на кожата, баланс на течности или отбрана на кожната преграда, пише Puls.bg.

Тези функционалности се трансформират през нощта. Например температурата на тялото и притокът на кръв към кожата се усилват вечер, като кожата се затопля. Повишаването на температурата може да провокира сърбеж.

Освобождаването на субстанции в организма също варира. През нощта да вземем за пример се освобождават повече цитокини, които усилват възпалението, а производството на кортикостероиди – хормони, забавящи възпалението, се забавя.

Освен тези фактори, има и редица други. Кожата губи повече вода през нощта. Сърбеж по кожата се получава при някои хора и в границите на 5-10 минути след къпане и положението е известно като аквагенен сърбеж. Затова е целесъобразно след къпане или преди лягане кожата да се хидратира добре. Най-полезен следователно е хипоалергенен овлажнител, който може да се употребява даже за най-чувствителната кожа. Вазелинът също е идеално средство, което подхранва и овлажнява.

Докато денем другите действия може да отвлекат вниманието от дразнещото чувство, то през нощта, заради неналичие на разсейващи фактори, сърбежът може да се усеща по-интензивно.

Има обаче и аргументи, които може да са по-сериозни и да са свързани със здравето. Редица здравословни положения могат да причинят сърбеж по кожата и някои от тях са: кожни болести като атопичен дерматит, псориазис, краста.

Бъбречно или чернодробно заболяване, анемия, проблеми с щитовидната жлеза, психически положения като стрес, меланхолия, синдромът на неспокойните крайници, алергични реакции, бременност, както и доста други, също могат да доведат до противен сърбеж по кожата през късните часове на нощта.

Съветва се при съществуване на по-тежък и неотминаващ сърбеж и изключително при възрастните хора, при които признаците не се усъвършенстват в границите на няколко седмици, да се направи незабавна консултация с доктор.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР