Сърбия трябва да продължи преговорите с Косово за нормализиране на

...
Сърбия трябва да продължи преговорите с Косово за нормализиране на
Коментари Харесай

Вучич настоява за нормализиране на отношенията с Косово

Сърбия би трябвало да продължи договарянията с Косово за нормализиране на връзките в границите на последния интернационален кротичък проект , с цел да следва пътя към участие в Европейския съюз. Това съобщи президентът Александър Вучич пред Народното събрание, оповестява Ройтерс.

Вучич сподели пред депутатите, че пратениците на Европейски Съюз са предизвестили, че в случай че Сърбия не одобри предлагането, нейните договаряния за участие в Европейски Съюз ще бъдат спрени и достъпът до предприсъединителни фондове и вложения ще бъде отхвърлен.

Членството в Европейски Съюз е от жизненоважен интерес за нас. Човек не може да действа без съдружници, уточни той. Думите на сръбският президент показат, че Белград се дистанцира от обичайния си съдружник Русия, която наложи несъгласие на участието на Косово в Организация на обединените нации.

Западните дипломати постоянно са подлагали на критика Сърбия за тесните връзки с Русия и отхвърли на Белград да се причисли към глобите на Европейски Съюз против Москва.

Косово разгласи самостоятелност от Сърбия през 2008 г ., десетилетие след партизанско въстание против репресивното ръководство на Белград. През последното десетилетие двете страни водеха договаряния за нормализиране с посредничеството на Европейски Съюз, като сполучливият резултат беше ключът към реализирането на стремежите и на двамата да се причислят към богатия блок.
 Вучич: Сърбия би трябвало да одобри проекта на Европейски Съюз за Косово
Вучич: Сърбия би трябвало да одобри проекта на Европейски Съюз за Косово

Белград би трябвало да се раздели със своите илюзии

Миналия месец пратеници на Европейски Съюз, Съединени американски щати, Германия, Франция и Италия се срещнаха с водачи от двете страни, с цел да се опитат да ги убедят да подпишат, предопределено да разсее напрежението, продължаващо след спора през 1998-99 година

Според интернационалния проект двете страни ще би трябвало да открият представителства в столиците на другата страна и да работят за разрешаване на неуредени проблеми. От Сърбия също няма да се изисква да признае независимостта на някогашната си провинция, само че ще би трябвало да спре да лобира против участието на Косово в интернационалните органи.

Според Вучич макар че актуалният проект предлага на Сърбия малко преимущества, договарянията би трябвало да продължат. Не става дума какво печелим, а какво ще загубим, сподели още той.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР