Сърбия трябва да предприеме спешни действия за противодействие на антиевропейските

...
Сърбия трябва да предприеме спешни действия за противодействие на антиевропейските
Коментари Харесай

ЕК: Сърбия трябва да се справи с антиевропейските наративи

Сърбия би трябвало да предприеме незабавни дейности за противопоставяне на антиевропейските разкази, популяризирани от многочислени медии, и за противопоставяне на задграничната осведомителна операция и интервенция, най-много в подтекста на нападателната война на Русия против Украйна, съобщи Европейска комисия в отчета си за Сърбия.


Сърбия продължи да не се причислява към ограничаващите ограничения на Европейски Съюз против Русия и към множеството заявления на висшия представител от името на Европейски Съюз по този въпрос.

От Сърбия се чака предпочитано да усъвършенства привеждането си в сходство с общата външна политика и политика на сигурност на Европейски Съюз, в това число с ограничаващите ограничения на Европейски Съюз, и да се въздържа от дейности, които опонират на позициите на Европейски Съюз в региона на външната политика.

Парламентът не разполага с годишен работен проект и множеството от съвещанията му бяха свикани с минималното авансово съобщение от 24 часа, което следва да се употребява единствено при изключителни условия.

Парламентарният устав би трябвало да бъде осъвременен, а кодексът за държание да се ползва при нарушавания от страна на членовете на Парламента.

Сърбия има известна степен на подготовка в битката с корупцията. Като цяло през отчетния интервал бе реализиран стеснен прогрес, в това число по миналогодишните рекомендации. Бяха подхванати стъпки, ориентирани към по-нататъшно осъществяване на рекомендациите на Групата страни против корупцията (GRECO) към Съвета на Европа в региона на предварителната защита на корупцията.

Белград има потребност от национална тактика за битка с корупцията и съпътстващия я проект за деяние. Секторите, които са най-уязвими от корупция, се нуждаят от специфични дейности. Като цяло корупцията е необятно публикувана в доста области и продължава да буди безпокойствие.

Има реализиран стеснен прогрес в битката с проведената престъпност и в осъществяването на миналогодишните рекомендации, по-специално във връзка с разкриването и предотвратяването на контрабандата на мигранти и трафика на хора.

Плановете за деяние и обвързваното с тях финансиране във връзка с насилието над дами и деинституционализацията са доста забавени. След изборите, извършени през ноември 2022 година, бяха конституирани нови национални препоръки на малцинствата. Сърбия продължи да изготвя и организира съвещания по нов " проект за деяние за осъществяване на правата на националните малцинства ".

" По отношение на свободата на изложение през отчетния интервал бе реализиран стеснен прогрес. Полицията и прокуратурата реагираха бързо на няколко случая на набези и закани, като работиха взаимно с непрекъснатата работна група по въпросите на сигурността на публицистите. Възможността на публицистите да отразяват настоящи наказателни производства е прекалено лимитирана в правната рамка. "

Политическото и икономическото въздействие върху медиите продължава да бъде източник на безпокойствие.

Що се отнася до добросъседските връзки и районното съдействие, Сърбия като цяло продължи да се ангажира с поддържането на положителни двустранни връзки с други страни кандидатки, евентуални кандидатки и прилежащи страни - членки на Европейски Съюз. Отношенията с Хърватия се усъвършенстваха. Отношенията с Унгария продължиха да се ускоряват.

Като цяло Сърбия продължи да взе участие в подпомагания от Европейски Съюз разговор за нормализиране на връзките с Косово, само че би трябвало да показва по-сериозен ангажимент, да постави повече старания и да направи взаимни отстъпки, с цел да продължи процеса на нормализиране на връзките с Косово.

Що се отнася до способността на Сърбия да поеме отговорностите, произлизащи от участието в Европейски Съюз, страната продължи да работи за привеждане в сходство с достиженията на правото на Европейски Съюз в няколко области.

Що се отнася до миграцията, Сърбия способства за ръководството на смесените миграционни потоци към Европейски Съюз и си сътрудничи с Европейски Съюз, страните - членки на Европейски Съюз, и своите съседи за осъществяването на проекта за деяние на Европейски Съюз за Западните Балкани, показан от Комисията през декември 2022 година

Очаква се спомагателен прогрес по всички стълбове на проекта за деяние. С поддръжката на Европейски Съюз продължиха напъните за приемане и настаняване на забележителен брой жители на трети страни. Сърбия удължи с още една година, до март 2024 година, краткотрайната протекция на украински жители, избягали от нападателната война на Русия против Украйна.

Сърбия продължи да ползва съглашението за реадмисия сред Европейски Съюз и Сърбия и да реализира граничен надзор и наблюдаване.

Сърбия предприе значими стъпки за привеждане в сходство с визовата политика на Европейски Съюз, като възвърне визовите условия за шест трети страни. Сърбия би трябвало да продължи да се приспособява към визовата политика на Европейски Съюз. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР