Сърбия ще въведе контролиран износ на царевица и пшеница. Това

...
Сърбия ще въведе контролиран износ на царевица и пшеница. Това
Коментари Харесай

Сърбия ще разреши контролиран износ на пшеница и царевица

Сърбия ще вкара следен експорт на царевица и пшеница. Това съобщи президентът на страната Александър Вучич, цитран от SeeNews. По-рано този месец сръбското държавно управление вкара възбрана за износа на растително масло, царевица, пшеница и брашно в опит да обезпечи постоянни цени в страната и в целия район.

След като огромни експортьори се обърнаха към сръбското държавно управление и желаеха позволение да изпълнят договорните си отговорности във връзка с износа, кабинетът реши да преразгледа позицията си.

Сърбия ще се опита да поддържа запасите от пшеница и царевица на 20% по-високи равнища от вътрешното ползване годишно.
 Най-големият покупател на пшеница в света упреква
Най-големият покупател на пшеница в света упреква " алчните търговци " за растежа на цените

Страната внася по-голямата част от пшеницата си от Русия и Украйна

Страната е събрала 3,54 милиона тона пшеница и 6,24 милиона тона царевица предходната година, демонстрират данните на статистическата работа. Според оценки на Zita Srbije, асоциацията на сръбските производители на зърно, през 2021 година се чака страната да изнесе 1,8 милиона тона пшеница и 1,6 милиона тона царевица.

На 5 март Организацията по издръжка и земеделие към Организация на обединените нации (ФАО) оповести първата си подробна прогноза за произвеждане на зърнени храни в света през 2022 година (Early prospects point to higher cereal production in 2022). ФАО чака нарастване на световната годишна продукция от пшеница с 14,6 млн. т - до рекордните 790 млн. тона.

Предполага се, че главната част на този приръст ще бъде за сметка на внезапното нарастване на производството на пшеница в Канада и Съединени американски щати - до 31,2 млн.т и 52,8 млн.т - спрямо 21,7 млн.т и 44,8 млн.т през предходната година.

За Европа прогнозните параметри са нееднозначни. В Руската федерация се обрисуват по-благоприятни агрометеорологични условия спрямо миналогодишните и добива от пшеница се чака да нарасне до 82 млн. т (75,9 млн. т - 2021 г.).
 Държавата влиза на пазара на пшеница и стартира изкупуването на 1.5 милиона тона
Държавата влиза на пазара на пшеница и стартира изкупуването на 1.5 милиона тона

Премиерът опроверга информация за възбрана за експорт на зърно от страната ни
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР