Сърбия ще поиска позволение от миротворците от НАТО да разположи

...
Сърбия ще поиска позволение от миротворците от НАТО да разположи
Коментари Харесай

Сърбия иска да разположи свои полицаи в Косово

Сърбия ще изиска разрешение от миротворците от НАТО да разположи сръбски бойци и служители на реда в Косово. Президентът Александър Вучич разгласи, че ще насочи настояването в писмо до командващия силите на НАТО, въпреки да счита, че надали има възможност то да бъде утвърдено. Изявлението беше направено след поредност от произшествия сред косовските управляващи и сърбите, които са болшинство в северните региони на Косово.

За пръв път Белград желае разполагане на войски в Косово, според наредбите на резолюция на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, която постави завършек на войната от 1998-1999 година, когато НАТО се намеси против Сърбия в отбрана на Косово.

" Одобрихме текст, с който, според резолюция 1244, насочваме искане към командващия силите на KFOR да разреши разполагането на чиновниците на армията и полицията на Република Сърбия на територията на Косово и Метохия. Решението на държавното управление ще бъде утвърдено в понеделник или вторник ", съобщи президентът на Сърбия Александър Вучич.

В резолюцията се споделя, че Сърбия може да разположи до 1000 военни, служители на реда и митнически чиновници в православни религиозни обекти, в региони със сръбско болшинство и на гранични пунктове, в случай че това бъде утвърдено от командващия мироопазващите сили на Алианса.

" Нямаме илюзии, че ще бъде признато. Ще намерят безчет аргументи, с цел да ни кажат, че не е належащо и всичко е изцяло под надзор. Разбира се, те нямат право да го създадат. Ще продължаваме да търсим законни дейности, от които Република Сърбия да се управлява в бъдеще ", добави Александър Вучич.

По-рано денем сърби блокираха съществени пътища в северната част на Косово в символ на митинг против ареста на някогашен служител на реда от сръбски генезис. Според полицията това е затруднило трафика и е наложило затварянето на два гранични пункта сред Косово и Сърбия. Появиха се и известия за пукотевица наоколо до границата със Сърбия, само че няма данни за потърпевши.

Напрежението в допълнение ескалира, откакто президентът на Косово Вьоса Османи насрочи за 18 декември локални избори в тази част на Косово, обитаема най-вече със сърби. Основната сръбска политическа партия съобщи, че ще бойкотира вота. След задействането на блокадите Османи разгласи, че изборите ще бъдат отсрочени за 23 април следващата година.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР