Сърбия ще подпише търговски пакт с Русия, което е сигнал

...
Сърбия ще подпише търговски пакт с Русия, което е сигнал
Коментари Харесай

Сърбия подписва търговско споразумение с Русия

Сърбия ще подпише търговски пакт с Русия, което е сигнал към Европейския съюз. Белград залага на тактика, в която поддържа мощни връзки със Запада, от една страна, и с Москва и Пекин от друга, разчитайки да извлече най-хубавото от конкуренцията посред им. В последно време Европейски Съюз удивително изостава в темпото на присъединение на нови членки, което мощно обезкуражава страните от Западните Балкани, написа Bloomberg.

Споразумението с Евразийския стопански съюз (ЕАЕС), който сплотява Русия, Беларус, Казахстан, Армения и Киргизстан, светна червени лампи измежду формалните лица в Брюксел, които от години се пробват да обвържат най-проблематичния район на континента по-близо до орбитата си, като се въздържат от даването на пълноправно участие на страните там.

Парадоксално, само че това работи в интерес на метода на сръбския президент Александър Вучич, който води 7-милионната си страна по пътя към Европейски Съюз, до момента в който в същото време поддържа мощни връзки със своя непосредствен съдружник Владимир Путин. Споразумението с ЕАЕС предлага дребна изгода за стопанската система на Сърбия, чийто стокообмен с Европа е в пъти по-голям от този с петте някогашни руски републики, само че то е увещание, че неналичието на деяние от страна на Запада оставя вратата отворена за съветското и китайско въздействие.

„ Европейски Съюз може и да желае да помогне на района, само че това е друго от стартирането на Балканите в общия европейски дом “, споделя Тимъти Лес от основания във Англия Център за геополитика и тактика. „ Европейски Съюз към този момент няма витален проект за стабилизиране на Балканите, което значи, че други ще би трябвало да вземат решение проблемите, оставени нерешени от европейците “ добавя той.

Според комерсиалното съглашение, което министър председателят на Сърбия Ана Бърнабич ще подпише в Москва, Белград ще разшири комерсиалните си връзки с изключение на с досегашните си сътрудници (с които има подписани търговски сделки) Русия, Беларус и Казахстан, и със Армения и Киргизстан. Сърбия контракти безмитна търговия за своите сирена, плодови ракии и тютюневи произведения за пазар от сумарно 180 милиона души (150 милиона е единствено популацията на Русия и Беларус).

Сърбия към този момент разгласи основаването на „ мини балкански Шенген “, който включва и Северна Македония и Албания, чиито упоритости за участие в Европейски Съюз бяха попарени предходната седмица от френския президент Еманюел Макрон. В зоната на свободно придвижване на хора, капитали и артикули бяха поканени и Босна и Херцеговина, Черна гора и Косово.

Европейски Съюз предизвести Сърбия, че ще би трябвало да напусне всички митнически съюзи и съглашения за свободна търговия със трети страни, когато и в случай че се причисли към Европейски Съюз. Но Европейската комисия към този момент е показала, че идната дата за възможен банкет на нови претенденти ще е през 2025 година

През това време Вучич ще може да затегне хватката си върху властта в Белград, да ускори връзките си с властнически водачи като президентите Путин и Си Дзинпин и да продължи да преследва личните си цели. Той отхвърли да вкара наказания против Кремъл, когато целият Европейски Съюз го направи през 2014 година след окупацията на Крим и Донбас. Това негово деяние получи доста неприятен отзив в Брюксел и доста понижи възможностите на Сърбия за участие.

Междувременно Белград получаваше от Москва изтребители и бронирани машини, Сърбия организира военни учения с Русия и разреши на руснаците да изградят база в Ниш.
Според Министерството на търговията на Сърбия, износът към Русия, който сега е към 1 милиард $ годишно, може да нарасне с 50% в идващите три години. За съпоставяне, Сърбия изнася артикули за 13 милиарда $ за страните от Европейски Съюз, който също така е и най-големия донор на непознати вложения и финансови помощи за Белград.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР