Сърбия реши да изясни подхода си към руско-украинския конфликт. Ако

...
Сърбия реши да изясни подхода си към руско-украинския конфликт. Ако
Коментари Харесай

Западът “пречупи” приятел на Русия. Украйна получи нов източник на сила

Сърбия реши да обясни метода си към руско-украинския спор. Ако по-рано там се притесняваха да поддържат една от страните, в този момент президентът Александър Вучич даде да се разбере, че Белград и Москва не са на същия път по този въпрос. Каква е повода за това?

" Руска рулетка "

Вучич не е срещу сръбските оръжия да доближават до Украйна посредством медиатори. Това сподели той в изявление за “Файненшъл Таймс ”. И изясни: няма опция, защото е невероятно да се спре отбранителната промишленост и да се напусне оръжейният пазар. Освен това Белград балансира " на въже " сред Москва и Запада.

Вучич също напомни, че Сърбия поддържа всички антируски резолюции и не оказва помощ на Москва да заобиколи интернационалните наказания, макар че не се е включила към тях.

Обикновено той общуваше с Путин най-малко един път на всеки три месеца, а към този момент година не се свързва с него. „ Това не се е случвало до момента “, акцентира президентът.

Източниците на “Файненшъл Таймс ” измежду западни дипломати приписаха тези изказвания на обстоятелството, че Съединени американски щати и Европейски Съюз поддържаха Белград в неотдавнашната ескалация на спора в Косово. Самият Вучич изясни, че просто „ не се счита за простак “.

Морков и сопа

Доставката на сръбски оръжия за Украйна стана известна през април от приключване на секретни документи на Пентагона. Там означиха, че в Белград доста добре знаят това. Последва отричан. Вучич даже изрази подготвеност да изкупува оръжията от производителите, с цел да изключи неконтролирана търговия с Киев.

Що се отнася до ескалацията към Косово, НАТО, от една страна, подлага на критика сърбите, че не признават косовските кметове, а въпреки това, Прищина, че отхвърля разговор с локалното население. По-специално, ръководителят на Държавния департамент Антъни Блинкен „ изрично осъди стъпките на държавното управление на Косово, които усилват напрежението и неустойчивостта на север “, като прикани районните управляващи „ неотложно да спрат насилствените ограничения и да се концентрират върху разговора в границите на под егидата на Европейски Съюз “.

Еманюел Макрон и Олаф Шолц предложиха на президента на Косово Вьоса Османи да провежда повторни избори, с цел да успокои сърбите. „ Ще разгледаме тази опция “, отговори тя. А Вучич сподели, че е склонен да задълбочи съдействието с американската войска, като резервира неутралитета на Белград.

Западната политика на моркова и тоягата е в действие. Президентът на Република Сръбска (в рамките на Босна и Херцеговина) Милорад Додик твърди, че английското разузнаване подклажда безредици. Той е сигурен, че Лондон ще смъкна Вучич. Така Додик разяснява многохилядните митинги, които заляха Белград в края на май поради две кланета в учебни заведения. Това не се е случвало от 90-те години на предишния век.

Вучич също приказва за опит за прелом, само че няма да даде властта на тези, които съгласно него се стремят да ограбят републиката. Говорейки по случай Деня на полицията, президентът призна, че е получавал смъртни закани " повече от 200 пъти дневно ". Въпреки това той увери, че колкото и мощен да е натискът върху него, преходно държавно управление няма да има. Вярно е, че въпреки всичко ще са нужни предварителни парламентарни избори.

Безизходица

Експертите считат, че не си коства да се драматизира обстановката. Западните медии просто поясняват думите на Вучич в своя изгода, до момента в който в действителност той не сподели нищо ново, отбелязва политическият анализатор Олег Бондаренко.

" Белград постоянно е повтарял, че не поддържа " войната в Европа ", само че и не постанова наказания, защото се придържа към неутралитет. Няма сензация и във връзка с оръжията. Вучич единствено удостовери това, което всички приказват от април: една стока може да я купи всеки, а главният покупател на сръбско оръжие е Съединени американски щати “, изясни той.

Разбира се, Вучич флиртува със Запада, добави Денис Денисов, анализатор във Финансовата академия към съветското държавно управление. " Той промени риториката си поради митингите, където те желаеха неговата оставка и разформироване на държавното управление. Той би трябвало да разчита на външни сили. За Москва е мъчно да играе тази роля, тъй че би трябвало да се концентрирайте върху Съединени американски щати и Европейския съюз “, аргументира се специалистът.

Противниците на Вучич са най-различни – от радикални атлантици до русофили. Мнозина са изтощени от него, споделя Денисов. Следователно, каквото и да каже в този момент, той няма да може да облекчи доста ситуацията си.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР