Сърбия планира железопътни проекти за над 6 милиарда евро и

...
Сърбия планира железопътни проекти за над 6 милиарда евро и
Коментари Харесай

Сърбия планира жп проекти за над 6 млрд. евро

Сърбия възнамерява железопътни планове за над 6 милиарда евро и си е сложила за цел да модернизира напълно жп превоза и да се свърже с жп линии с всички страни в района и с Европейски Съюз, съобщи през днешния ден министър председателят Ана Бърнабич, предава Българска телеграфна агенция.  

На откриването на Западнобалканската жп среща на високо ниво тя уточни, че от 2014 година, когато страната е почнала да влага съществено в железниците, е вложила над 600 милиона евро в реорганизация и рационализация на жп линиите и в доставка на влакове. 

" Искаме да сложим сръбските железнтици като водещ тип превоз, както пътнически, по този начин и товарен ", акцентира Бърнабич. Тя подсети, че 2021 година е година на железниците в Европейски Съюз, както и в Сърбия, а е и година на Зеления дневен ред. " Тези две цели вървят дружно, жп превозът дружно с водния тронспорт е най-зеленият тип превоз ", уточни тя. 

Бърнабич открои смисъла на два жп плана - високоскоростната жп линия от Белград до Нови Сад, в която влага над два милиарда евро, и жп кулоар 10, в който също ще влага два милиарда евро с поддръжката на Европейски Съюз, Европейската капиталова банка, Европейската банка за възобновяване и развиване и други сътрудници, освен това без частта от Ниш до границата с Република Северна Македония. 

" Догодина ще имаме високоскоростна жп линия от Белград до Нови Сад и влаковете ще идват най-вече за половин час ", сподели министър председателят на Сърбия.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР