Сърбия отбелязва днес националния си празник - Деня на държавността,

...
Сърбия отбелязва днес националния си празник - Деня на държавността,
Коментари Харесай

Сърбия днес чества националния си празник

Сърбия отбелязва през днешния ден националния си празник - Деня на държавността, с редица тържествени прояви, оповестяват сръбските медии.

Денят на държавността на Сърбия се отбелязва в памет на 15 февруари 1804 година, когато в дребното шумадийско село Орашац стартира Първото сръбско въстание за избавление от турците, а на същата дата през 1835 година е провъзгласена първата конституция, поставяща началото на актуалната сръбска държавност. Денят се отбелязва като държавен празник от 2002 година на 15 и 16 февруари.

На 15 февруари също по този начин Сръбската православна черква чества Сретение Господне, когато съгласно националното вярване зимата стартира да отстъпва на пролетта, отбелязва организация Бета.

Сръбският президент Александър Вучич във връзка празника през днешния ден е в Крагуевац, където посочи, че „ когато нашата страна и нейните основи са застрашени, в изискванията на сложна обстановка в света, най-важното нещо е да сме дружно, единни и обединени в желанието да запазим страната. “

Без игри, без авантюризъм, имаме потребност от сериозен и виновен метод, което значи опазване на мира и стабилността, тъй като имаме потребност от децата си в бъдещето, акцентира Вучич, обръщайки се към събралите се жители.

По-късно през днешния ден във връзка националния празник Вучич ще връчи награди на заслужили персони и институции в постройката на президентството в Белград, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР