Сърбия няма да промени политиката си на военен неутралитет и

...
Сърбия няма да промени политиката си на военен неутралитет и
Коментари Харесай

Вучич почна да замазва шпионския скандал с участието на Русия

Сърбия няма да промени политиката си на боен неутралитет и политиката си по отношение на Русия, съобщи сръбският президент Александър Вучич след съвещание на Съвета за сигурност на страната. Той беше призован поради шпионски скандал, с присъединяване на Русия.
Вучич сподели, че управляващите на страната ще проучат и ревизират медийните изявления по отношение на хипотетичен опит за рекрутиране на сръбски офицер от съветските военни. Той организира среща с съветския дипломат Александър Ботан-Харченко през вчерашния ден (21 ноември), на която удостовери визитата си в Сочи на 4 декември.
" Аз чисто и просто попитах съветският послник " Защо? " Ние няма да променяме политиката си по отношение на Русия, която считаме за братска страна...Убеден съм, че съветският президент не е бил осведомен за дейностите на Клебан. Що се отнася до нас, ние няма да променим политиката си към Русия. Смятаме я за наша братска страна и ще продължим най-хубавото съдействие във всички области. Освен това в разследващия смисъл ще пазиме и пазим земята си. Сърбия не ще промени политиката си във връзка с НАТО – ние не желаеме участие в НАТО и аз го дублирам ясно и тъкмо. Сърбия няма да не помни всичко това, което Русия и Путин направиха за нас ", акцентира сръбският водач.
Коментирайки тематиката, представителят на съветския президент Дмитрий Песков съобщи, че връзките сред Русия и Сърбия са толкоз специфични " партньорски, приятелски, съюзнически ", че нищо не може да повлияе на този темперамент. Руското външно министерство съобщи, че Москва се нуждае от доказателства за достоверността на видеото с хипотетичното предоставяне на пари от " съветското разузнаване " в Сърбия.
В сряда сръбският таблоид " Блиц " разгласява публикация, в която твърди, че някогашният заместник-аташе по защитата в съветското посолство в Сърбия Георги Клебан е вербувал върховен сръбски офицер, с букви З.К. С помощта на съответните записи беше показано, че двама мъже се срещат на публично място и си разменят пакети, до момента в който сякаш сръбският жител по-късно е извадил плик с пари от пакета си. По-късно в сряда разнообразни сръбски медии разгласиха видео на тази среща, направено със скрита камера.
Ръководителят на отдела за разбора на Агенцията за информация и сигурност (БСК) на националната телевизия удостовери, че службите за сигурност на Сърбия считат Клебан за сътрудник на съветското разузнаване, разпознат в клипа, до момента в който самоличността на второто лице не е оповестена.
Според Вучич, записът е изработен на 24 декември, 2018 година Срещата се е състояла в Земун, близо до Белград. На записа се вижда съветският сътрудник Георги Клебан и сърбският о.з.подполковник З.К.. Сръбските служби са следели тази среща, само че не са я записали, тъй като " били прекомерно надалеч " от двамата.
Вучич твърди, че З.К. е бил под особено наблюдаване от 2012 година заради " връзки с хърватското контраразузнаване " и че имал срещи с най-малко трима настоящи сръбски офицери. Клебан към този момент не се намира на територията на страната, сподели още сръбският президент след приключването на изключителното съвещание на Съвета по национална сигурност.
" Сърбия усили контраразузнавателните ограничения и сега използваме супермодерна техника за тази цел. На територията на страната работят доста разследващи организации, които събират значима разследваща информация с цел да трансформират политиката на Сърбия в избрани сегменти или пък да ревизират нашите благоприятни условия ", заяви още Вучич.
А по какъв начин консултант на Вучич опита да насочи абсурда към България - припомнете си в този материал!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР