Сърбия няма да подкрепи пълното признаване на независимостта на Косово

...
Сърбия няма да подкрепи пълното признаване на независимостта на Косово
Коментари Харесай

Сърбия няма да подкрепи признаването на Косово в замяна на членство в ЕС

Сърбия няма да поддържа цялостното признание на независимостта на Косово в подмяна на участие в Европейския съюз, тъй че само постигането на компромис може да спре превръщането на въпроса за статута на Косово в " замразен спор " в продължение на десетилетия, сподели сръбският президент Алекандър Вучич, представен от " Ройтерс ".

Европейската комисия сподели на Сърбия, че може да се причисли към Европейски Съюз до 2025 година, в случай че направи промени и откри решение на разликите си с Косово. В сряда в Прищина немският външен министър Зигмар Габриел сподели, че приемането на независимостта на Косово от страна на Сърбия е изискване за еврочленство.

По думите на Вучичи всяко решение би трябвало да бъде подложено на гласоподаване от сръбските гласоподаватели, доста от които считат Косово за люлка на православната си религия. " Хората ще решат. Ако мислите, че това може да получи болшинство, аз не съм сигурен ", означи Вучич в изявление за " Ройтерс ".

" Трябва да погледнем днешната реалност и да разберем връзките в света и връзките в Косово и да разберем, че (Косово) не е наше, както си мислехме, само че не и тяхно, както те желаят да ни покажат ", означи президентът. " Ако няма компромис, десетилетия наред ще имаме един замразен спор. Не би трябвало да оставяме на децата си да го вземат решение ", акцентира Вучич.

Косово разгласи самостоятелност през 2008 година и бе прието от над 100 страни по света, в това число и от огромни западни сили. Пет страни от Европейски Съюз (Румъния, Кипър, Гърция, Словакия и Испания) обаче не признават Косово за суверенна страна, което усложнява опитите на блока да заеме единна позиция.

Във вторник президентът на Косово Хашим Тачи сподели пред " Ройтерс ", че чака съглашение със Сърбия в границите на година и че това ще докара до участие на Косово в Организация на обединените нации. В подмяна, някои от съдружниците на Вучич, приканиха Косово да бъде разграничено като Сърбия вземе северната част, обитаема със сръбско малцинство.

Вучич отхвърли да разяснява тези апели. Той акцентира, че съглашението е допустимо, само че то ще изисква " политическа воля в Брюксел за постигането на компромис, вместо продължение на натиска върху Сърбия ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР