Сърбия не подкрепи нито един от четирите пакета санкции на

...
Сърбия не подкрепи нито един от четирите пакета санкции на
Коментари Харесай

Защо Европа си затваря очите за близостта на Сърбия с Путин

Сърбия не поддържа нито един от четирите пакета наказания на Европейски Съюз против Русия поради войната в Украйна. Дори в противен случай - сръбските авиолинии летят по-често до Москва, а в Белград се издигат портрети на Путин.

Европейският съюз си научи урока за Русия по сложния метод. От непрекъснатите разговори и безграничното самообладание към лудориите на Москва в последното десетилетие, Европа бързо мина към тежки наказания и разрушителен език след нападението против Украйна на 24 февруари.

Но в случай че си мислите, че Брюксел е станал по-твърд в диалозите със своенравни свои съседи, по-добре помислете още веднъж.

Най-крещящият образец сега е Сърбия, за която Европейски Съюз има навика да си затваря очите. Виждаме и нежеланието на Европа да притисне Белград да се включи в глобите против Русия, помним и опитите в предишното да се заобикалят всевъзможни рецензии към Сърбия.
Европейските водачи не обръщаха внимание на заглушаването на всяка рецензия и нарушаванията на човешките права в Русия.
Трябваше да избухне кървава война до границите на Европейски Съюз, с цел да могат европейските политици да се разсънят и да виждат ужасите на режима на Путин. Дълги години те пренебрегваха предизвестията на доста от новите страни членки като "истерични " и не обръщаха огромно внимание на дезинформационната акция и нейните последствия, както и на заглушаването на всяка рецензия и нарушаванията на човешките права в Русия.

Вместо това се чуваха гласове за разпределяне на глобите, наложени на Москва след противозаконното анексиране на Крим през 2014 година И никой не обръщаше внимание на обидите, които Кремъл отправяше към Европейския съюз.

Въпросите обаче остават, без значение дали уроците са научени.
Как се държи Сърбия през днешния ден
Сърбия не е Русия, само че по същия метод се пробва да въздейства отрицателно във вътрешните работи на своите съседи, също е източник на дезинформация и също се показва за историческа жертва.

За разлика от Русия обаче, Сърбия има сложена цел да се причисли някой ден към Европейския съюз и се радва на статут на страна кандидатка повече от 10 години. Пред декември това беше единствената страна измежду кандидатките от Западните Балкани, която отвори няколко преговорни глави.

С други думи, Европейски Съюз може действително да оказва напън върху Сърбия - стига да желае.

Засега Сърбия отхвърля да се причисли към всеки един от четирите пакета наказания на Европейски Съюз против Русия. С това Белград се откроява измежду всички други страни в района, които се съобразиха на 100% с европейските наказания. Включително и Черна гора, която е обичайно обвързвана с Русия.

Белград от дълго време твърди, че не е уверен, че рестриктивните ограничения са верният път и че изцяло ще се преценява с решенията на Европейски Съюз във външната политика, когато стане член на съюза. Това не се обрисува да е скоро.
Как дават отговор водачите на Европа
Тази позиция на Сърбия към този момент не ѝ носи някакви проблеми. Няма индикации, че може да има орязване на европейски фондове, да не приказваме за наказания. Много страни споделят, че няма да дадат зелена светлина за отваряне на нови преговорни глави със Сърбия. Тук обаче е значимо да напомним, че така и така не се очакваше скоро отваряне на доста нови глави.

Още по-интересно е, че формалните лица на Европейски Съюз даже отхвърлят да призоват Белград да се причисли към глобите. Когато притиснеш бюрократите с въпроса за какво Сърбия се откроява измежду всички останали, те бързат да благодарят на Белград, че е подкрепил резолюцията на Организация на обединените нации против съветската експанзия в Украйна.
Брюксел и Съединени американски щати са положили старания, с цел да привлекат Сърбия да поддържа гласуването в Организация на обединените нации против съветската експанзия.
Висш представител на Европейски Съюз даже поздрави сръбския президент Александър Вучич за неговата "смелост ", а различен се похвали, че Брюксел и Съединени американски щати са положили старания, с цел да привлекат Сърбия да поддържа гласуването в Организация на обединените нации против съветската експанзия, както направиха всички европейски страни като се изключи Азербайджан, Армения, Беларус и Русия.

Когато загатнах по какъв начин Air Serbia сега печели от възбраната за съветски самолети в небето на Европейски Съюз и усилва трафика си с Москва, различен представител на Европейски Съюз ми изясни, че това в действителност е добре, тъй като дава различен маршрут на напускащите Украйна и Русия.

Това отношение не е занапред. В позиция на Европейската комисия, което осъжда подбудителската изразителност по време празнуванията в Република Сръбска на 9 януари, се показва единствено "съжаление " от поддръжката от "други сътрудници ".

Република Сръбска, която е част от Босна и Херцеговина, разгласи тази дата за собствен празник, само че за останалите във федерацията датата е мъчителна. На 9 януари 1992 година Република Сръбска разгласи самостоятелност, след което стартира войната, лишила живота на 100 хиляди души. В позицията на Еврокомисията не се загатва, че "други сътрудници " в действителност значи Сърбия.

На някои това може да е симпатично - Европа да се отнася към Сърбия като към капризно дете. Повечето дипломати вярно означават, че страната има стратегическо място в района и гледат на Сърбия като на Гордиевия възел, който може да позволи всички останали проблеми, в случай че бъде привлечена към Западния лагер и откакто се освободи от привързаността към лудостта на Путин в Русия.

На 3 април в Сърбия предстоят парламентарни и президентски избори и доста европейци виждат в президента Александър Вучич един много по-разумен политик спрямо облика, който му се постанова да играе пред гласоподавателите.

И въпреки всичко, доста наблюдаващи дефинират като голям риск избора на Европейски Съюз да не вижда дейностите на Белград, вместо да го притисне да преоцени предходните си провинения. Риск е и да подценяват терзанията на прилежащите страни от сръбски ревизионизъм и интервенция.

Брюксел към този момент има опит с такова държание. И знаем, че това не свърши добре.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР