Сърбия нападна яростно провокативното отпразнуване с жестове, изобразяващи орел, на

...
Сърбия нападна яростно провокативното отпразнуване с жестове, изобразяващи орел, на
Коментари Харесай

В Сърбия бесни на провокацията на двамата косовари в отбора на Швейцария

Сърбия атакува гневно " провокативното " отпразнуване с жестове, изобразяващи орел, на двама етнически албанци , които вкараха голове на Световното състезание в Русия.

Гранит Джака и Джердан Шакири вкараха за Швейцария, която нощес победи Сърбия с 2:1.

Техният жест е националистически знак, представляващ двуглавия орел върху националното знаме на Албания . Критици акцентират, че това може да разпали напрежения сред сръбските националисти и етническите албанци.

Президентът на Албания приветства двамата футболисти , само че проправителствен сръбски вестник разяснява, че Джака и Шакири са " унижили " Швейцария .

Отпразнуването на головете донесе политическите напрежения на Балканите на сцената на Световното състезание, отбелязва БиБиСи.

Проправителственият сръбски вестник " Информер " е употребявал позорен термин за албанците , изтъквайки, че " а лбанският клан в отбора на " часовникарите " изпращаше отровни стрели преди няколко седмици , тъй че мачът не би могъл да мине без провокация ".

Някои швейцарски вестници също нарекоха жеста провокация, издаваща липса на политическа сензитивност.

И двамата футболисти от албански генезис бяха освирквани от сръбските почитатели по време на мача.

След мача Шакири се опита да омалови жестовете си, разяснявайки: " Това е просто страст . Много съм благополучен, че означих този гол. Нищо повече. Смятам, че не би трябвало да приказваме за това в този момент. "

Семействата на Джака и Шакири са от Косово , където сръбските репресии против албанското население бяха прекъснати след военната интервенция на НАТО през 1999 година

Бащата на Джака прекарва три години и половина като политически пандизчия в Югославия поради поддръжката си за независимостта на Косово . Шакири е роден в Косово, а фамилията му е избягало в Швейцария като бежанци.

Косово, в което болшинството от популацията е от албански генезис, разгласи самостоятелност през 2008 година, само че Сърбия, нейният съдружник Русия и множеството етнически сърби не го признават.

Вече имаше напрежение сред сърбите и етническите албанци в тима на Швейцария преди мача.

Шакири носи бутонки, на които на едната пета е изобразено знамето на Косово, като сръбският нападател Александър Митрович запита: " Ако той обича Косово толкоз доста и взема решение да парадира със знамето, за какво отхвърли шанса да играе за техния тим ? "

Нападателят на Швейцария по-късно беше жестоко освиркван от сърбите, когато името му беше оповестено.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР