Сърбия изпълнява поетите ангажименти към българското национално малцинство, заяви председателят

...
Сърбия изпълнява поетите ангажименти към българското национално малцинство, заяви председателят
Коментари Харесай

Димитър Главчев: Сърбия изпълнява поетите ангажименти към българското малцинство

Сърбия извършва поетите задължения към българското национално малцинство, съобщи ръководителят на Народното събрание Димитър Главчев в Димитровград и Ниш. Проблемите са на равнище Национален съвет на българите, само че следващата година ще има избор за нов състав. Репортаж на Весела Смилец и Лъчезар Ораков.

Димитър Главчев потърси символиката на мястото, откъдето стартира визитата на българската делегация. Цариброд се намира под Нешков връх, където в обща костница почиват починалите по време на братоубийствената война от 1885 година българи и сърби. Това не трябва да се случва в никакъв случай към този момент, сподели Главчев и увери, че България е подготвена да оказва помощ на Сърбия по пътя към Брюксел, само че когато всички условия бъдат изпълнени.

До момента има няколко опита с референдум и заявления на общинския съвет името на града от Димитровград да стане Цариброд, както е било до 1950 година Като мултикултурна страна с много малцинства Сърбия желае всички нейни жители да имат равни права и първата крачка за това са националните малцинствени препоръки, които са сполучливи. Това сподели по-късно в Ниш заместник-председателят на Скупщината.

Образованието на български език е и нашият приоритет, добави Димитър Главчев. И означи, че от 2015 година е почнало отпечатването на 26 учебника за образованието на български, а още 20 са в план.

Българска национална телевизия и БНР да излъчват свои пакети в локалните медии - това съгласно ръководителя на българския парламент е един от методите хората там да се осведомят на майчин език.

 © БТА
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР