Сърбия и НАТО могат да превъзмогнат миналото и спомена за

...
Сърбия и НАТО могат да превъзмогнат миналото и спомена за
Коментари Харесай

​Сърбия и НАТО могат да превъзмогнат миналото, заяви Йенс Столтенберг

Сърбия и НАТО могат да превъзмогнат предишното и загатна за бомбардировки от 99-та, съобщи генералният секретар на Пакта Йенс Столтенберг по време на посещаване в Белград. Той увери, че двете страни работят за подсилване на тяхното партньорство, в това число посредством почналите общи учения с присъединяване на 2 хиляди души от 40 страни. Тези учения не са военни, а за справяне с бедствия и избавяне на хора, посочи шефът на Алианса.


Наясно съм, че споменът за въздушната акция против режима на Милошевич поради Косово през 99-та година остава мъчителен за мнозина в Сърбия, сподели гостът. Столтенберг повтори, че НАТО почита изцяло волята на Сърбия да остане неутрална и да не се причисли към НАТО.
Йенс Столтенберг - общоприет секретар на НАТО: Въздушната акция в никакъв случай не е била ориентирана против сръбския народ, а за отбрана на цивилното население. Всеки убит почтен живот е покруса и аз надълбоко скърбя. Изказвам съболезнования на фамилиите и на всички от двете страни на спора, които са изгубили собствен непосредствен. Никога не би трябвало да забравяме предишното, само че можем да го превъзмогнем и тъкмо това вършат НАТО и Сърбия с нашето партньорство.Александър Вучич- президент на Сърбия: На рационално ниво Сърбия е удовлетворена от съдействието си с НАТО, а неналичието на известност на този Алианс тук е на прочувствена и психическа основа. Уверен съм, че сръбските жители ще оценят обстоятелството, че генералният секретар на НАТО няколко пъти сподели, че съжалява за цивилните жертви при бомбардировките на НАТО през 1999-та.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР