Сърбия и Косово постигнаха споразумение за свободно движение, обяви върховният

...
Сърбия и Косово постигнаха споразумение за свободно движение, обяви върховният
Коментари Харесай

Сърбия и Косово се разбраха за свободното движение

Сърбия и Косово реализираха съглашение за свободно придвижване, разгласи висшият представител на Европейски Съюз за външната политика Александър Вучич.

„ В рамките на подкрепяния от Европейски Съюз разговор Сърбия се съгласи да отстрани условието за специфични документи за влизане и излизане за притежателите на косовски документи за идентичност. Косово се съгласи да не ги вкарва за притежателите на сръбски документи за идентичност “, съобщи Борел.

I am happy that we found a European solution that facilitates travel between and, which is in the interest of all citizens of Kosovo and Serbia.

I thank and for their leadership, and underline the excellent practical EU - US cooperation
— Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF)

Споразумението е в границите на подкрепяния от Брюксел разговор на високо ниво сред Белград и Прищина. Това стана с присъединяване на сръбския президент Александър Вучич и косовския министър председател Албин Курти.

Косовските сърби, както и всички останали жители, ще имат право да пътуват свободно сред Косово и Сърбия, като употребяват личните си документи за идентичност.

Жозеп Борел поздрави двамата водачи за съглашението и ги прикани да решат и казуса с регистрационните номера на колите.

„ Във времена на война в Украйна Европейски Съюз не се нуждае от още проблеми, а от решения. Днес бе открито едно решение за Западните Балкани “, посочи европейски посланик номер 1 във видеозапис, оповестен в туитър.

Напрежението в обитаемата със сърби северна част на Косово се увеличи в края на юли. Тогава държавното управление в Прищина реши да размени персоналните документи, издадени от сръбските управляващи, с такива, издадени от управляващите на Косово. Решено бе също по този начин номерата на колите на сърбите, издадени от сръбските управляващи, да бъдат сменени с косовски. По-късно държавното управление на Косово реши да отсрочи използването на мярката с един месец. Засега обаче няма резултат от диалозите по въпроса сред Александър Вучич и Албин Курти.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР