Сърбия и Косово имат готовност да възобновят диалога помежду си.

...
Сърбия и Косово имат готовност да възобновят диалога помежду си.
Коментари Харесай

Сърбия и Косово са готови да възобновят диалога помежду си

Сърбия и Косово имат подготвеност да възобновят разговора между тях. Това стана ясно след извършената нощес в Берлин среща на страните от Западните Балкани, поканени от немския канцлер и френския президент. Белград и Прищина желаят с посредничеството на Европейския съюз да водят градивни диалози за реализиране на решения. Подобни заявки в предишното не са давали резултат.

Германия и Франция направиха нов опит в търсенето на излаз от зациклилия спор сред Сърбия и Косово. Въпросът за стабилността на Балканите е въпрос и на европейската непоклатимост, акцентират канцлерът Меркел и президентът Макрон. Участниците във форума акцентираха смисъла на едно обвързващо съглашение сред Белград и Прищина за нормализиране на връзките по сред им. То освен ще има принос за усмиряване на района, само че е и решаващо за пътя им към Европейския съюз.


Меркел и Макрон акцентираха позитивния образец на Македония, която неотдавна откри решение на спора с Гърция за името. Преди срещата в канцлерството, на която участваха държавните и държавните ръководители на осем страни дружно с висшия представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката за сигурност Фредерика Могерини, сръбският президент съобщи в Берлин, че е нужен компромис в спора с Косово.

Пред немския " Франкфуртер алгемайнецайтунг " Вучич акцентира смисъла на европейското участие за Сърбия. Там е представен да споделя, че страната му не би била най-бедната в общността, тъй като заплатите и пенсиите са по-високи от България, а както и капиталовият климат е по-добър. Президентът на Косово Тачи отхвърли пък проекта за замяна на територии със Сърбия. Той обаче изрази утвърждение за " промяна на границите " с включване на преобладаващите с албанско население сръбски общини.

За Германия срещата в Берлин имаше за цел да погребе дефинитивно концепциите за етническо дефиниране на Балканите.
 Експерти поддържат уговорката на Сърбия и Косово да продължат договарянията Експерти поддържат уговорката на Сърбия и Косово да продължат договарянията
Експертите Йордан Божилов и Николай Коев разясниха в Сутрешния блок на Българска национална телевизия като позитивен резултат уговорката на Сърбия и Косово да продължат пре...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР