Сърбия и Хърватия също се включват в надпреварата за домакинство

...
Сърбия и Хърватия също се включват в надпреварата за домакинство
Коментари Харесай

Сърбия и Хърватия също влизат в битката за завода на "Фолксваген"

Сърбия и Хърватия също се включват в конкуренцията за домакинство за планувания цех на немския авто колос " Фолксваген ". Президентът на Сърбия Александър Вучич персонално разгласи, че ще работи за това.  " Ще дадем всичко от себе си. Сърбия не е член на Европейски Съюз като България и Румъния, нямаме и огромен пазар като Турция ", сподели президентът пред тв канала " Пинк ". Той акцентира, че защото Сърбия не е член на Европейски Съюз, може да предложи дотации за задграничната компания, които другите страни не могат. 

Вучич интензивно стартира да работи за придобиването на семейството на автомобилния цех. Вчера в Сърбия на аудиенция пристигна германският министър на стопанската система и енергетиката Петер Алтмайер, като се очакваше проектофабриката на " Фолксваген " да е съществена тематика на диалозите. Очакваше се Александър Вучич и Петер Алтмайер да подпишат контракти за повече от 300 млн. евро. В изявление за в. " Политика " той казва, че Сърбия отчита сериозен прогрес в областта на стопанската система и построяването на правова страна. Алтмайер подчерта, че продължаването на положителните отношения между страните от Балканите и усилването на районното съдействие са някои от основните въпроси в процеса на присъединение към Европейски Съюз.  " Процесът на разширение в бъдеще още повече ще се ориентира към фактическия прогрес в областите на битката срещу престъпността и корупцията. Разговорите обаче обгръщат и сферата на положителното ръководство ", сподели Алтмайер.

Междувременно стана ясно, че Хърватия също влиза в конкуренцията за новия цех на " Фолксваген ". Това написа локалният в.  " Вечерни лист ", като цитира анонимен източник от хърватското Министерство на стопанската система. Така страната става следващият претендент да одобри предприятието дружно с България, Сърбия, Румъния и Турция. Очаква се немската инвестиция да надвиши 1 милиарда евро и да обезпечи нови 4000 работни места.

В началото на месеца се появиха информации, че " Фолксваген " се е вписал в турския търговски указател, което беше разтълкувано като сигурен знак, че компанията се е спряла на страната. След като турската армия влезе в Северна Сирия обаче, " Фолксваген "  отложи окончателното решение за построяването на планувания нов цех в Югоизточна Европа.

КАРЕ - РЕАКЦИЯ

" Фолксваген " не търси друга площадка за построяването на новия си цех – без значение от обстоятелството, че проектите за построяването на подобен цех в Турция сега са замразени, съобщи Андреас Тостман от управителния съвет на автомобилния колос, представен от ДПА и " Дойче веле ". Той разясни, че " в момента не приготвяме никакви различни проекти ". Според Тостман решението към момента е замразено. " Намираме се във фаза на деликатно наблюдаване ", добави той. От компанията не посочват конкретна времева рамка, в която ще бъде взето съответното решение.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР