Сърбия и Черна гора вероятно ще бъдат следващите страни, които

...
Сърбия и Черна гора вероятно ще бъдат следващите страни, които
Коментари Харесай

Брюксел вижда Сърбия в ЕС до 2025 г.

Сърбия и Черна гора евентуално ще бъдат идващите страни, които ще се причислят към Европейския съюз, евентуално до 2025 година Това разгласи европейският комисар по разширението Йоханес Хан, представен от " Ройтерс ".

Европейският съюз подхваща дипломатически старания за ускорение на стъпките за приемане на шест страни от Западните Балкани след години на отсрочване на започването на тези стъпки.

" Време е да приключим работата от 1989 година ", посочи Йоханес Хан, имайки поради почналото разширение на Европейски Съюз на изток след рухването на Берлинската стена.

" Ние определихме 2025 година като индикативна дата за Сърбия и Черна гора, която е реалистична, само че и също по този начин и доста амбициозна ", добави еврокомисарят.

Албания, Босна, Косово, Македония, Черна гора и Сърбия се надяват да се причислят към Европейския съюз, само че през последните години възможностите им за участие избледняха, откакто политици от Общността, изправени пред възходящ евроскептицизъм у дома, рецесията в еврозоната в интервала сред 2009 и 2013 година и Брекзит, наподобява изгубиха интерес.

Ала усилването на въздействието на Русия, рецесията с мигрантите, която разтресе Европейски Съюз, стремежът на Турция към властническо ръководство и желанието за усилване на европейската интеграция, откакто Англия излезе от Общността през 2019 година, предоставиха опция на Балканите.

" Или изнасяме непоклатимост в района, или внасяме неустойчивост ", безапелационен е Хан, потвърждавайки, че процесът по приемането в Европейски Съюз бил най-хубавият метод за битка с корупцията, проведената престъпност и опасността от авторитаризъм в района.

Сърбия се преглежда като значима част от процеса, а Европейски Съюз се надява въздействието на Белград на Балканите да помогне на другите страни да се реформират.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР