Сърбия и Черна гора експулсират посланиците си, съобщиха външните министерства

...
Коментари Харесай

Сърбия и Черна гора експулсират посланиците си |

Сърбия и Черна гора експулсират посланиците си, оповестиха външните министерства на двете страни.

Днес Черна гора разгласи за личност нон грата сръбския дипломат Владимир Божович. Подгорица коментира, че Божович омаловажава страната хазаин.

" Вчера дипломат Божович нарече незаконното и нелегитимно Събрание на Подгорица избавление и свободната воля на черногорския народ, което за следващ път, по най-директен метод, омаловажава страната, която му е оказала дипломатическо гостолюбие ", се споделя в изказването. През ноември 2018 година черногорският парламент одобри резолюция, която анулира решенията на Събранието на Подгорица с претекста, че то лишава суверенитета на страната.

Черногорската медия Vijesti цитира решение, съгласно което Божович е упрекнат с " продължителна интервенция във вътрешните работи на Черна гора " и в несъвместими с дипломатическите стандарти държание и изявления. Според министерството дипломатът е получавал няколко писмени и устни  предизвестия.

В петък дипломат Божович съобщи, че " огромната и славна борба при Мойковац, като образец за Христова жертва за близък и за свободата, беше встъпление в освобождението на Черна гора и Събранието на Подгорица, като свободен израз на волята на народа за обединяване с братска Сърбия ", напомня Би Би Си.

Черногорската страна показва още, че думите на посланика са " унизителни " за нейния парламент.

В отговор през днешния ден Белград също разгласи за личност нон грата посланика на Черна гора Тарзан Милошевич. Сърбия даде на дипломата 72 часа да напусна страната.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР