Сърбия експулсира руски опозиционери в Русия и това се случва

...
Сърбия експулсира руски опозиционери в Русия и това се случва
Коментари Харесай

Лов на руски дисиденти в Сърбия

Сърбия експулсира съветски опозиционери в Русия и това се случва все по-често, защото Белград си сътрудничи тясно с Москва, написа немската социална телевизия ARD. Един автограф може да се трансформира в проблем.

Елена Копосова няма различен избор, с изключение на да ревизира електронната си поща по през целия ден. В началото на февруари тя получава писмо от Министерството на вътрешните работи на Сърбия, в което се показва, че съставлява е " опасност за националната сигурност " и по тази причина би трябвало да напусне страната в период от 30 дни.

Оттогава се надява да я осведомят, че това е било неточност. Рускинята, която се е преместила в Сърбия преди пет години, е елементарна жена: 54-годишна, преводачка, майка на две деца.

Казва, че в никакъв случай не е била същински политически дейна с изключение на един път.: " Само оня път, преди две години, подписах петиция във Фейсбук против съветската нападателна война, нищо друго ".

Сега разрешението ѝ за престояване не е удължено. От Министерството на вътрешните работи на Сърбия не показват аргументите, заради които тя съставлява опасност за националната сигурност.

Натискът върху руснаците в Сърбия се ускорява

Копосова не желае да се върне в Русия при никакви условия. Страхува се, че като експулсиран човек, който се е изказал сериозно за войната, ще попадне в затвор в Русия. Защо отхвърлят да удължат разрешителното ѝ за престояване? Тя е уверена: " Кремъл несъмнено стои зад това. Оказват напън върху Сърбия. "

Елена Копосова не е първата съветска гражданка, която претърпява гонене в Сърбия. Все повече хора не получават позволение за престояване със същите причини. Натискът върху руснаците в заточение в балканската страна се ускорява.

Досега са известни 13 такива случая, заяви опозиционната организация " Руско демократично общество " (РДО). Но те може да са още повече, защото засегнатите постоянно не желаят гласност.

Сърбия - благонадежден сътрудник на Русия

Именно това заплашване и заглушаване на опозицията в чужбина е задачата на съветската страна, споделя Петър Никитин, създател на РДО. " Заради заплашването ние, руснаците в заточение в Сърбия, не съумяваме да създадем придвижване, което да се опълчи на съветския режим, макар че в реалност сме задоволително ".

А Сърбия, която е страна-кандидат за участие в Европейския съюз, за следващ път потвърждава, че е благонадежден сътрудник на Русия. Страната към момента не се е включила към западните наказания против Москва и към момента внася към 90% от своя газ от Русия.

Преследване на Кара-Мурза

Друг случай, в който се твърди, че Русия и Сърбия са си сътрудничили тясно в потискането на сериозни гласове, е Владимир Кара-Мурза. Руският публицист заяви, че сръбските секрети служби са го подслушвали по време на пътешестване до Белград.

Там той се е срещнал с съветски опозиционери в заточение. Записаните диалози незабавно попаднали в съветските управляващи. Сега Кара-Мурза е в пандиза, където излежава 25-годишна присъда за рецензия на нападателната война.

" Основата на това съдействие е съглашението от 2021 година сред Сърбия и Русия за потушаване на " цветните революции ", споделя Александра Томанич, изпълнителен шеф на Европейския фонд за Балканите.

Тогавашният министър на вътрешните работи на Сърбия Александър Вулин назова всички обществени придвижвания " цветни революции ", които съгласно него са принадлежности на Запада за дестабилизиране на Сърбия и Русия.

Многобройни руснаци в заточение в Сърбия

" Но новината е, че в това време в Сърбия има сериозен брой руснаци в заточение, които са подготвени да излязат на улицата и да подлагат на критика съветския режим там ", счита Томанич. И с цел да се предотврати това, отбелязва тя, се водят от ден на ден каузи като това против Елена Копосова.

" Мнозина яме поучаваха да си мълча ", съобщи Копосова. Но тя не желае да мълчи, тъй като, както отбелязва, в това време Сърбия се е трансформирала в нейна татковина. Семейството ѝ съвсем е приключило градежа на къща, децата приказват сръбски, вървят на учебно заведение. Миналия уикенд по-малкият наследник е поканен на рожден ден на другар в учебно заведение.

На Елена Копосова ѝ остава да печели време. Тя е подала тъжба против решението на Министерството на вътрешните работи. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР