„Сърбия е партньор на Алианса и уважаваме нейното решение да

...
„Сърбия е партньор на Алианса и уважаваме нейното решение да
Коментари Харесай

НАТО: Уважаваме решението на Сърбия да бъде неутрална

„ Сърбия е сътрудник на Алианса и почитаме нейното решение да бъде неутрална “. Това съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Той акцентира, че от косовските управляващи се чака да съблюдават Брюкселското съглашение и да не навлизат в северната част без единодушието на мироопазващите сили КФОР.
В изявление за белградския ежедневник " Блиц " по време на двудневната среща на министрите на защитата на страните членки на НАТО в Брюксел, Столтенберг акцентира, че трансформирането на Косовските сили за сигурност (КСС) в войска може да има последици за евроатлантическата интеграция на Прищина.
„ Няколко съдружници от НАТО показаха мнението си, че в този момент не е подобаващият миг КСС да се трансформират в войска. Също по този начин те считат, че решението за въвеждане на мита за артикули от Сърбия и Босна и Херцеговина пречи на разговора сред Белград и Прищина. Подкрепяме разговора и считаме, че всичко, което пречи за намирането на решение, води до неверна посока “, безапелационен е Столтенберг, отбелязва още БГНЕС.
Генералният секретар на НАТО добави, че Алиансът " даде ясно да се разбере, че ще продължи задачата на КФОР в Косово, която е под мандата на Организация на обединените нации ".
„ Тук сме, с цел да защитим всички хора и да подсигуряваме безопастността на всички, несъмнено, и за сърбите в Косово. Очакваме управляващите в Косово да съблюдават всички интернационалните отговорности, в това число съглашението от Брюксел, т.е. да не навлизат в северната част без единодушието на КФОР “, сподели Столтенберг.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР