Сърбия днес ще стартира процедура за извънредно заседание на Съвета

...
Сърбия днес ще стартира процедура за извънредно заседание на Съвета
Коментари Харесай

Сърбия иска извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН за Косово

Сърбия през днешния ден ще започва процедура за изключително съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, отдадено на Косово, оповестява белградският вестник " Блиц ".

В Ню Йорк Сърбия публично ще изиска изключително, незабавно съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации заради ескалацията на обстановката и застрашената сигурност на сърбите в Косово. За да се състои това съвещание, на Сърбия е нужна поддръжката на девет от общо петнадесет членки  на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, в случай че единствено пет страни в този орган не признават независимостта на Косово.

Независимо от това анализатори считат, че настояването на Сърбия ще бъде законно и целесъобразно и че има 50 на 50 късмет съвещанието да се състои, защото това може да бъде спомагателен механизъм за напън от Запада върху косовския министър председател Албин Курти, разяснява белградският вестник " Блиц ". 

Днес Сърбия ще изпрати писмо до всички представители на страните-членки на Европейски Съюз и институциите на Европейски Съюз и до президентите и министър председателите на страните-членки на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, в това число Русия и Китай, в което ще уточни актове на нарушение на интернационалните правни правила и какво Сърбия желае от интернационалната общественост. Според известията това писмо ще бъде подписано от сръбския президент Александър Вучич  Александър Вучич Александър Вучич – сръбски правист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 година в Белград.. 

В същото време задачата на Сърбия в Ню Йорк ще стартира процедура за насрочване на изключително съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации за Косово.

През февруари председателството на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации е на  Гвиана, която призна Косово, само че това не е от решаващо значение, отбелязва белградският в. " Блиц "  

Президентът на Сърбия  Александър Вучич  Александър Вучич Александър Вучич – сръбски правист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 година в Белград. съобщи, че има вяра, че " в този момент даже тези, които са признали независимостта на Косово, ще гласоподават за провеждането на това съвещание ", защото е уверен, че " добре схващат следствията от незаконното решение на Албин Курти да анулира платежните преводи (в динари) със Сърбия ".

Дипломатът Зоран Миливоевич съобщи пред " Блиц ", че ръководителят на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации е задължен да подложи на гласоподаване настояването на Сърбия за изключително съвещание. Зоран Миливоевич съобщи, че възможностите за изключително съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации за Косово не са доста огромни. Нужни са девет от 15 гласа, с цел да може дебатът за Косово да влезе в дневния ред на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, само че въпросът е дали това ще се случи, защото връзките сред членовете на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, които признават и непризнават Косово, са неподходящи за нас.

Независимо от това мисля, че възможностите са 50-50 %, означи Миливоевич.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР