Сърбите се опитват да си присвоят шопската салата. Според белградския

...
Сърбите се опитват да си присвоят шопската салата. Според белградския
Коментари Харесай

И таз добра! Сърбите се прицелиха в шопската салата, била тяхна

Сърбите се пробват да си присвоят шопската салата. Според белградския вестник „ Телеграф”, представен от БГНЕС, шопската салата в действителност била сръбска.
Общоизвестно е обаче, че шопската салата е българска и е основана като артикул на „ Балкантурист” в средата на 50-те години на предишния век. Измислена е от професионални майстори-готвачи в през 1956 година в ресторант „ Черноморец” в тогавашния курорт „ Дружба”. По-късно именитата салата се постанова и в домашната кухня.

Приготвя се от нарязани домати, краставици, печени чушки, кромид лук, свеж магданоз и настъргано бяло саламурено сирене. Подправя се с дресинг от растителна лой (олио или зехтин) и вероятно, с винен или ябълков оцет. По предпочитание може да се добави и люта чушка. Украсява се от горната страна върху настърганото сирене със филиз свеж магданоз, черни маслина или дребна люта чушка.

Сервира се най-вече през лятото; съчетава се доста добре с охладени обичайни алкохолни питиета – ракия и мастика.

От България рецептата се популяризира и в кухнята на прилежащите Сърбия и Република Македония. Широко е публикувана и в Румъния под името salată bulgărească (българска салата). Поради триумфа на Шопската салата, в Македония стартират да настояват, че това е обичайната за тях рецепта.

Шопската салата с изключение на на Балканите е известна в Чехия и Словакия (šopský salát), където участва в менюто на заведенията, леко видоизменена (без печени чушки, а от време на време и без лук), а в Словакия я сервират със захар.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР