Сараево. Тринадесет месеца след изборите тристранното председателство на Босна и

...
Сараево. Тринадесет месеца след изборите тристранното председателство на Босна и
Коментари Харесай

AFP: В Босна и Херцеговина бе номиниран председател на Съвета на министрите

Сараево. Тринадесет месеца след изборите тристранното председателство на Босна и Херцеговина най-сетне дефинира министър председател, който да управлява централно държавно управление, след среща с посланиците на западните сили, предава AFP .
Председателството, формирано от православен сърбин, католически хърватин и бошняк мохамеданин, дефинира Зоран Тегелтия за ръководител на Съвета на министрите, формалното название за тази позиция.
Решението постави завършек на несъгласивто измежду тримата представители, подбудено от различия във връзка с връзките на страната с НАТО.
След края на междуетническата война 1992-1995 година Босна е разграничена на две полу-независими формирания: Република Сръбска, ръководена от босненските сърби, и Хърватско-мюсюлманска федерация, свързани с централно държавно управление.
Босненските и хърватските членове на президентството, които поддържат присъединението на Босна към НАТО, блокираха назначението.
Те възразиха против отхвърли на настоящия сръбски член да поддържа промените, предопределени да проправят пътя за присъединението към Алианса.
Но позицията на Република Сръбска от 2017 година е за военния неутралитет и срещу съюзи, с който и да е боен блок.
Всяко значимо решение на тристранното председателство би трябвало да бъде утвърдено и от тримата представители в сходство с конституцията, плод на мирното съглашение, което постави завършек на войната.
И трите страни в последна сметка се съгласиха на компромис, който остави разногласието за НАТО забранен.
Решението във вторник пристигна, откакто тристранното председателство се срещна с посланиците на Англия, Франция, Германия, Италия и Съединени американски щати - както и с ръководителя на делегацията на Европейски Съюз в Босна.
Парламентът евентуално ще утвърди назначението на Тегелтия и по-късно той ще има 35 дни за основаване на кабинет, за който депутатите ще гласоподават.
Националистическите партии и в трите съществени общности на Босна завоюваха последните избори през октомври 2018.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР