Сараево. Събиране на ултранационалистическото сръбско движение Черник“ в босненския Вишеград

...
Сараево. Събиране на ултранационалистическото сръбско движение Черник“ в босненския Вишеград
Коментари Харесай

Sarajevo Times: Събиране на сръбските „Четници“ в босненския Вишеград предизвика опасения сред мюсюлманите в страната и международната общност

Сараево. Събиране на ултранационалистическото сръбско придвижване „ Черник “ в босненския Вишеград в неделя (10 март) провокира опасения и осъждания от мюсюлманите в страната и интернационалната общественост, написа електронното издание Sarajevo Times .
Около 200 членове на придвижването се събраха в града на брега на река Дрина, където се намира границата сред Сърбия и Босна и Херцеговина (БиХ). Те означиха годишнината от ареста на създателя си Дража Михайлович.
Мероприятието провокира остри рецензии в БиХ и измежду интернационалната общественост.
„ Събирането на Четниците във военни униформи и заканите с „ пъкъл и окървавена Дрина “, които можеха да се чуят, изрично съставляват поощряване на етническа и религиозна ненавист, което е закононарушение “, съобщи представителят на мюсюлманите в тричленния Президиум на БиХ Шефик Джаферович.
Денис Звиздич, който към момента е ръководител на Съвета на министрите, съобщи, че сбирката е „ антицивилизационна “ и че тя връща мемоари за 90-те години, когато „ четническата иделогия, расизма и хегемонизма бяха в основата на бруталната експанзия “ против Босна, която е била последвана от „ планувано и принудително прогонване и всеобщи военни закононарушения против несръбското население, което кулминира с геноцида в Сребреница “.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР