Сараево отказа да обяви турския Нобелов лауреат Орхан Памук за

...
Сараево отказа да обяви турския Нобелов лауреат Орхан Памук за
Коментари Харесай

Сараево отказа да направи Орхан Памук свой почетен гражданин


Сараево отхвърли да разгласи турския Нобелов лауреат Орхан Памук за почетен жител на босненската столица – решение, което опозицията в страната разгласи, че е подбудено от боязън от турския президент Реджеп Ердоган.

Комитетът на общинския съвет, който бе претрупан със задачата да вземе решението по въпроса, тази седмица се отхвърли от предходните си планове да уважи фамозния публицист, който е и неприкрит критик на настоящия политически климат в Турция. Дори към този миг съветът отхвърля да даде пояснение за неочакваното си отметване от решението, което преди този момент бе взето единомислещо от всичките му 7 члена.

Пред Агенция Франс Прес обаче Самир Фазлич от опозиционната мултиетническа "Наша партия" разгласи, че „ разликата в резултатите от гласуването е провокирана от "противопоставянето на писателя против политиката на турския президент Ердоган" и страха... от Ердоган".

Сараево е ръководено от главната мюсюлманска партия в Босна, ръководена от Бакир Изетбегович. Както акцентира медията, Изетбегович (мюсюлмански член и на Председателството на Босна и Херцеговина) е извънредно непосредствен до турския президент Реджеп Тайип Ердоган и през май 2016 година даже получава покана за сватбата на щерка му.

Опозиционната „ Социалдемократическа партия “ също разкритикува смяната в мнението на общинския съвет и дефинира дейностите му "слугинска политика".

БГНЕС напомня, че Памук бе номиниран за премията от локална книжарница поради сюжета си за филм, отдаден на войната в Сараево през 90-те години. Днес шефът на книжарницата съобщи, че съгласно комитета „ Памук не е задоволително значим за Сараево “.

"Да се ​​каже, че той (Памук) не е задоволително значим за града, не дава никакво пояснение... Този мотив е абсурден", сподели той.

Босненският клон на ПЕН-клуба е изпратил "искрените си извинения" на Памук. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР