Сараево. Националисти доминират тричленното президентство в Босна и Херцеговина, пише

...
Сараево. Националисти доминират тричленното президентство в Босна и Херцеговина, пише
Коментари Харесай

AFP: Националисти доминират тричленното президентство в Босна и Херцеговина

Сараево. Националисти преобладават тричленното президентство в Босна и Херцеговина, написа AFP .
Тримата членове на груповото президентство на Босна и Хецеговина ще встъпят в служба, като първи на ротационен принцип ще поеме президентския пост някогашният президент на Република Сръбска националистът Милорад Додик.
Тримата президенти ще сменят местата си на всеки осем месеца в границите на комплицираната мирна договорка, която постави завършек на войната в Босна през 90-те години и раздели властта сред трите съществени групи: босненски мюсюлмани (бошняци), сърби и хървати.
През октомври гласоподавателите избраха националистите да показват първите две общности, като знак за това по какъв начин етническата принадлежност продължава да оформя политиката в страната повече от две десетилетия след войната.
Додик, про-руски политик, който е в обсега на американскитесанкции, ще се закълне дружно с встъпващия босненски мюсюлмански президент Сефик Джаферович, който се бе претендент на националистическата консервативна Партия на демократичното деяние.
Към тях ще се причисли и хърватският президент, социалдемократът Желко Комшич, друг двамата националисти, който прикани за " Босна на жителите ", която да разчупи националистическите стандарти.
Милорад Додик приканва за унищожаване на Върховния представител и задграничните съдии в Конституционния съд на страната, наложени от Дейтънското спокойно съглашение.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР