Сараево. Министър Лиляна Павлова участва в Деветата конференция за правителствени

...
Сараево. Министър Лиляна Павлова участва в Деветата конференция за правителствени
Коментари Харесай

Министър Лиляна Павлова: Свързаността на Западните Балкани минава не само през територии и инфраструктура, но и през умовете и сърцата

Сараево. Министър Лиляна Павлова взе участие в Деветата конференция за държавни връзки в Югоизточна Европа 2018: „ Отвъд географията: Европейците в търсене на споделена еднаквост “, която се организира в Сараево. Министърът за Българското председателство бе главен преподавател в панела: „ Изграждане на мостове за общо европейско бъдеще: Как държавните управления могат сполучливо да споделят присъединението към Европейски Съюз? “ като по време на полемиките бяха обменени отзиви и опит с високопоставени участници от обществения бранш от страни от Югоизточна Европа. Това оповестиха от Министерството за Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз 2018 .
„ Обсъдихме по какъв начин можем да създадем по-ефективна връзката с жителите от страните от района на Западните Балкани по повод процеса на разширение на Европейски Съюз и по какъв начин това може да оказва помощ на държавните управления да основават по-добри политики, които са по-приспособени към действителните потребности, упования или терзания на хората “, съобщи министър Павлова. Тя благодари на господин Огнян Златев, началник на Представителството на Европейска комисия в България, за поканата и опцията да взе участие в забавните диспути.
„ Използвайки думата,,мост‘‘ като метафора за съгласуваност и обединяване, въпреки всичко би трябвало да имаме поради, че,,изграждането на мостове‘‘ за общо европейско бъдеще не е лесна задача. Освен очевидната нужда от свързване на територията посредством създаване на базова инфраструктура, процесът изисква шерване на общи полезности сред хората, както и схващане от страна на гражданското общество, че процесът на промяна, обвързван с интеграцията в Европейски Съюз, зависи от тях и тяхната интензивност при вземането на управнически решения “, съобщи министър Павлова. Тя добави, че построяването на мостове в нашите мозъци и сърца, в допълнение към свързването на териториите, е в основата на положителните съседски връзки и точно това е същността на европейския интеграционен модел.
„ Когато започнахме полемиките по целите на Българското председателство и обявихме, че се стремим то да бъде,,Балканско ", постоянно срещахме скептично отношение и мнение, че не е време за тази тематика, защото самият Европейски Съюз има за решение редица вътрешни проблеми и задания “, показа пред участниците във форума министър Павлова. Тя акцентира обаче, че от самото начало се е работило с вярата, че моментът е изцяло подобаващ и че в този момент е вярното време за тематиката за европейската вероятност и съгласуваност на Западните Балкани. Така те бяха сложени високо в дневния ред на Европейски Съюз по време и посредством Българското председателство, само че бе обезпечена и последователност от идващите ръководи и идната Европейска комисия.
„ Несъмнено от особена значимост е устойчивият и хладнокръвен ангажимент от страна на Европейски Съюз към страните от Западните Балкани, който бе препотвърден по време на Срещата на върха ЕС-Западни Балкани, състояла се в София, до момента в който страната ни председателстваше Съвета на Европейски Съюз. Но ние търсехме и практическото измерение, ориентирано непосредствено към възстановяване метода на живота на жителите от района “, съобщи при изявлението си на форума в Сараево министър Павлова. Тя акцентира, че вследствие на тези старания и на персоналния ангажимент на българския министър председател господин Бойко Борисов, на Срещата на върха на 17 май т.г. бе утвърден така наречен,,Софийски дневен ред‘‘. Чрез него бяха избрани основни сфери за съдействие и планове за вложения, включително поддръжка за върховенството на закона, усилване на уговорката на Европейски Съюз за сигурността и миграцията, поддръжка за социално-икономическото развиване с акцент върху младежите посредством програмата,,Еразъм +‘‘, повишение на свързаността (транспортна, енергийна, дигитална), или казано с други думи – ангажимент към построяването на постоянни мостове.
„ Създаването на работни места, насърчаването за придобиване на уменията на бъдещето - предприемачески и цифрови, безспорно ще основат вероятности за хората от района и ще оказват помощ в процеса на разяснение на това какво ни дава Европейски Съюз като благоприятни условия. Трябва да се научим да представяме, да споделяме по по-добър метод европейските полезности, само че и да промотираме богата просвета на всички хора в Европа “, сподели още министър Павлова. Тя приключи изявлението си с посланието да се обръща особено внимание на младежите, тъй като те са утрешните водачи и утрешните пазители на нашите полезности. „ Трябва да ги насърчаваме по всички вероятни способи да бъдат дейни участници в публичния живот, тъй като не можем да имаме ефикасни институции и промени без жизнеността и ентусиазма на младежите “, акцентира министърът за Българското председателство.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР