Сараево. Ако Хърватия продължи дейностите за изграждане на Пелешацкия мост,

...
Сараево. Ако Хърватия продължи дейностите за изграждане на Пелешацкия мост,
Коментари Харесай

Босна и Херцеговина предупреди Хърватия: Ще провъзгласим суверенитет на част от Адриатика

Сараево. Ако Хърватия продължи дейностите за създаване на Пелешацкия мост, Министерството на благоустройството на Босна и Херцеговина ще предложи едностранно оповестяване на суверенитет на Босна и Херцеговина в тази част на Адриатическото крайбрежие, като не се изключва опцията да бъде открита процедура пред пред способените правосъдни органи, предизвести министър Адил Османович, написа македонското електронно издание „ Локално “.
Османовиц е уведомил хърватския си сътрудник Олег Буткович за съществуващите правни спънки за построяването на моста в Пелешац.
„ Ако вашето министерство, т.е. способените органи и органи на Република Хърватия, продължи с дейностите по построяването на Пелешацкия мост едностранно, със страдание би трябвало да ви уведомим, че Министерството на благоустройството на Босна и Херцеговина ще бъде насила, в границите на своите пълномощия, да задейства процедура за излизане на страната от Договора за държавната граница сред Република Хърватска и Босна и Херцеговина “, се споделя в писмото на Османович, адресирано до хърватския министър.
В текста се прецизира, че при сходен случай ще се подходи към едностранно оповестяване на суверенните права на Босна и Херцеговина според Конвенцията на Организация на обединените нации за морското право – по метода, по който всички някогашни югославски страни, които имат изход на Адриатическо море, са създали.
На по-късен стадий не е изключено Босна и Херцеговина да потърси правата си пред способените правосъдни инстанции, според съответните разпореждания на интернационалното право.
Османович напомни, че идентификацията и маркирането на държавните граници сред Босна и Херцеговина и Хърватия е в съгласие през юни 1999 година с Договора за държавната граница сред двете прилежащи страни.

Агенция „ Фокус “ напомня:

Босна и Херцеговина има изход на Адриатическо море в региона на полуостров Пелешац с широчина от осем километра, само че крайбрежните води принадлежат на Хърватия. През територията на Босна и Херцеговина минава автомагистрала Е65, свързваща главната част на Хърватия с южните региони, където се намира огромното пристанище Дубровник. Загреб възнамерява да построи мост от континента до полуостров Пелешац, заобикаляйки босненската територия. Тази самодейност провокира остра реакция в Сараево поради възможната загуба на средства от преноса през босненска територия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР