„Сър Марк Алън – бивш заместник на британското разузнаване МИ-6,

...
„Сър Марк Алън – бивш заместник на британското разузнаване МИ-6,
Коментари Харесай

Зад кулисите на освобождаването на медиците ни в Либия: Ролята на един бивш служител на МИ-6

„ Сър Марк Алън – някогашен заместител на английското разузнаване МИ-6, е индивидът, който измисли проекта за спасяването на нашите медицински сестри в Либия “, уточни в предаването „ 120 минути “ Георги Първанов – президент от 2002 година до 2012 година.

„ Той и осъществя огромна част от този проект, несъмнено с поддръжката на английската страна, на английския министър председател Тони Блеър. Техният принос беше доста значим “, добави той.

Сър Марк Алън измисля да се сътвори фонд, с който да се подкрепят фамилиите на инфектираните деца, и този фонд да бъде запълнен с пари, които самият Кадафи да заплати, само че да бъде показано като задгранична помощ и поддръжка.

„ Ние доста мислехме, че ще ни се размине откупа – това е арабска традиция, само че фамилиите на потърпевшите деца не отстъпиха от своите претенции. Тогава се появи тази концепция “, изясни Първанов.

„ Ние освен не можехме, само че и отказахме да платим, тъй като това би означавало признание на виновността на нашите медицински сестри, признание на българската виновност като страна. И по този начин проектът беше задействан. Много страни, наши другари, помогнаха с медицински принадлежности и със средства за болничното заведение в Бенгази. Големите пари – над 300 милиона, ги извади самият Кадафи, разплати се със фамилиите и няма никакъв арабски шейх, както писаха. Питал съм персонално емира на Катар – той отговори доста дипломатично, само че по-скоро с „ не “ “, добави Георги Първанов.

Той напомни, че фамилията на президента Саркози и брачната половинка му Сесилия, имат значима роля. „ Все отново от Европейски Съюз огромната роля е на британците, а наш е главният принос – заслугата е на българската дипломация и българското общество “, безапелационен беше Първанов за освобождението на българските медици в Либия преди повече от 10 години.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР