Сър Крейг Оливър е един от ключовите играчи в драмата

...
Сър Крейг Оливър е един от ключовите играчи в драмата
Коментари Харесай

Брекзит отвътре: Сър Крейг Оливър разказва за началото на британския трилър

Сър Крейг Оливър е един от основните играчи в драмата към референдума за излизане на Англия от Европейския съюз. Пред феновете на „ 120 минути” той показа откровения си роман за английския трилър, който стартира с референдума на Дейвид Камерън.

Когато Дейвид Камерън взема решение да пита британците дали желаят да останат в Европейския съюз, той едва ли допуска, че това в действителност инициирания от него референдум ще началото на дълга мъка, пред очите на всички. На Сър Крейг Оливър, който е шеф на връзките на премиера се пада задачата да сътвори акцията, която да убеди британците да гласоподават за оставане в съюза. Бившият началник на интернационалната секция на „ Би Би Си” има голям опит. И има вяра, че ще убеди сънародниците си какъв брой е значимо да останат в съюза.

Оливър не съумява. Камерън не съумява. И двамата са навън от политиката.
Снимка: btvnovinite.bg

Знаете, че, когато стартира войната в Афганистан, едвам няколко години по-късно хората бяха не запомнили към този момент повода за нея, същото важи и за Ирак. А брекзит? Ако ви попитам за какво на Англия въобще ѝ трябваше този референдум, какво бихте дали отговор?
– Прав сте, това е доста, доста значим въпрос. Но нашата история по този въпрос стартира преди 40 години. През тези години, доста хора са подемали акцията за овакантяване на Европейски Съюз. Случи се по този начин, че напрежението над Дейвид Камерън беше толкоз огромно, че той да се усеща длъжен да свика референдум. Тези, които желаеха да напуснем Европейски Съюз, имаха възприятието, че Англия не ръководи сама своята орис. Ние не бяхме съгласни с това изказване. Освен това, че имиграцията е отвън надзор и доста хора, подкрепящи брекзит, не харесваха участието в Европейския съюз, разрешаващ неограничена миграция без значение от събитията. Все основни и мощни причини за това каква би трябвало да бъде ролята и мястото на Англия в света. Ние се борехме да разбираем, че в модерния свят би трябвало да си зает с интернационалните институции, да работиш с тях, че има големи изгоди за стопанската система ни. Но най-после, хората избраха предните причини, а не нашите.

– Защо? Имате ли пояснение?
– Мисля, че е извънредно комплицирано. Често, когато водите спор за нещо съответно, в действителност не спорите за самото нещо, а за редица други неща. брекзит сподели, че има голямо разделяне в английското общество сред тези, които не харесват накъде отива модерният свят, не харесват глобализацията, че нещата не са толкоз сигурни, както преди, а другите се радват, че идват хора от разнообразни страни, че Англия има място на международната сцена, че вследствие се откриват доста нови благоприятни условия. Тези два почти идентични по величина лагера са в съпротива. Вижда се и в доста други развити западни стопански системи, в Съединени американски щати, във Франция, с AFD в Германия или „ Пет звезди” в Италия, доста страни изпитват същото разделяне – на едни не им харесва накъде отива светът, а други споделят, че е неизбежно и би трябвало да се одобри.
Снимка: btvnovinite.bg

– И всички имат мегафони.
– Всички имат мегафон, обществените мрежи разрешиха да бъде чуван гласът на хората по този начин, както в никакъв случай преди. Могат да вземат причини и да ги доразвият, обострят и, може би, нямат стандартите, които има един публицист, с цел да ревизира и поддържа изложеното. Ако сте човек с въздействие в обществените мрежи, най-вероятно няма да желаете да покажете, че има и друга страна на монетата. И хората, които следват други в обществените мрежи, нормално последват хора с сходни отзиви, а не инакомислещи. Хората потъват все по-дълбоко в своите действителности, в тези два лагера.

– Споменахте разделянето. Ако има нов референдум, да вземем за пример, допустимо ли е да се окаже, че разделянето се нараснало през последните години? Представяте ли си референдум с резултат 52% за оставане, тогава какво ще се случи с Англия?
– Ако има още един референдум в Обединеното кралство, ще провокира още по-голямо разединение. Предният беше доста горчив и кървясъл и в случай че има още един, ще бъде още по-тежко. Проблемът съгласно мен е, че в случай че завоюва акцията за оставане, няма да кажат хората „ Решено е”, а че е извоювана една борба, дано свикаме и още един референдум. Озоваваме се в обстановка, в която разногласието продължава безспир. Въпреки че доста бих желал Англия да остане член на Европейски Съюз, имам вяра, че страната не трябва да продължава с тази мъка и тези разногласия. Обяснявам го по този начин: брекзит е проблем с мащабите на планета. Толкова е огромен за нас, че скрива цяла Вселена от проблеми и въпроси за разрешаване.
Снимка: btvnovinite.bg

– Всички съчувстваме на Тереза Мей сега, само че смятате ли, че тя реализира добра договорка? Преди три седмици ни гостува Мишел Барние и му зададохме същия въпрос. Сделката добра ли е за Вас във Англия?
– Рано в самия развой, Тереза Мей очерта „ червените” ограничаващи линии, нещата, от които няма да отстъпи. Впоследствие доста хора взеха решение, че е неизбежно да се реализира договорка с Европейски Съюз, тъй като като оформиш нещата по един метод, Европейски Съюз би трябвало да отвърне и да оформи неговите упования. Последствията са неизбежни и резултатът е договорка, която не удовлетворява никого. И двата лагера са недоволни, а тя не може да я прокара в Парламента, тъй като имаше избори през 2017 година и загуби болшинството си. Имаше огромни тактически и стратегически неточности, които доведоха до ситуацията брекзит да не удовлетвори никого.

– Ако можехте да върнете обратно времето, бихте ли посъветвали господин Камерън да не привиква този референдум?
– Според мен беше неизбежно и в случай че въпросът е дали една заран се е събудил и просто е решил да рискува всичко, значи не се схваща политическата обстановка, в която беше подложен. Беше все по-неизбежно и той просто отстъпи пред протичащото се. Не съм удовлетворен от резултата, съгласно мен е доста тъпо, само че, като страна, би трябвало да намерим път напред.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР